FORMACIÓ- XARXA DE FACILITADORS DIGITALS (1ª Ed.)
- Entitat participant: L’Ajuntament de Vic, Vic City Lab, el Laboratori d’Innovació Social Digital (UVic), la Comunalitat de Vic; l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Vic. Tangancial (formadors)
- Descripció: El projecte Xarxa de Facilitadors Digitals és una iniciativa que busca reduir la bretxa digital i fomentar la inclusió digital a la ciutat de Vic. A través d’una formació teòrica i pràctica, capacita persones amb diferents perfils per convertir-les en facilitadors/es digitals. Aquestes persones adquireixen competències digitals bàsiques, i també tècniques de dinamització i habilitats comunicatives per acompanyar altres ciutadans en l’ús de dispositius, aplicacions i serveis digitals.
El projecte es desplega en diversos punts d’atenció distribuïts estratègicament per la ciutat, com l’Horta Vermella, el Casal Claret, el Casal de la Gent Gran Mn. Josep Guiteras i el Centre Cívic Montseny. Aquest model d’atenció garanteix que els facilitadors s’adaptin a les necessitats diverses dels i les usuaris/es, promovent la seva autonomia digital i la seva participació activa en l’entorn digital.
- Curs: 2023 (del 18 de setembre al 14 de desembre).
- Participants: La formació s’adreça a persones de diverses edats i perfils, amb l’objectiu de formar un grup de facilitadors/es capaços d’intervenir activament en les seves comunitats.
- Objectius:
- Formar els i les facilitadors/es en competències digitals i habilitats de dinamització.
- Capacitar-los per ajudar persones amb diferents nivells d’habilitat digital.
- Promoure la inclusió digital i garantir que tothom pugui exercir els seus drets en l’esfera digital.
- Reflexions: Malgrat la variabilitat en els nivells inicials dels i les participants i la reducció del grup per motius personals, el projecte ha estat considerat un èxit. S’han detectat i cobert necessitats digitals de la ciutadania, especialment de la gent gran, millorant la seva autonomia. S’ha creat una xarxa de suport entre facilitadors/es per gestionar situacions complexes i mantenir el servei en el futur. Tot i això, es proposa millorar la formació inicial i fer-la més dinàmica per assegurar una experiència més equilibrada i motivadora.