El dimarts 10 de desembre es va presentar al Centre Cívic Montseny de Vic la nova Xarxa de Facilitació Digital, una iniciativa que compta amb la participació del Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic. El projecte té com a objectiu lluitar contra la bretxa digital i oferir un espai de formació i suport per a la ciutadania, amb especial atenció a les persones més vulnerables. Mitjançant punts d’atenció i aprenentatge oberts a tothom, la xarxa busca resoldre dubtes i necessitats digitals en un moment de creixent necessitat de realitzar tràmits en línia.
La iniciativa es va posar en marxa el setembre del 2023 després d’identificar la demanda d’entitats socials que veien l’alfabetització digital com un element fonamental per a la inclusió social. Ivet Leiva, tècnica del LISD, va comentar a la roda de premsa que “l’alfabetització digital és una eina essencial per a la integració social, i la xarxa vol ser un espai de suport continu”.
El primer pas per combatre aquesta bretxa serà formar voluntaris que crearan una xarxa de facilitadors per donar suport a persones grans, persones amb poc coneixement digital o amb barreres idiomàtiques. Aquests voluntaris ajudaran a les persones a familiaritzar-se amb els processos digitals, facilitant l’accés als serveis en línia.
El projecte no pretén oferir solucions puntuals, sinó actuar com a eina per acompanyar els i les usuaris/es perquè siguin capaços de resoldre els seus dubtes per ells mateixos. Albert Rivas, de la Comunalitat de Vic, va afegir que “l’objectiu és crear una xarxa de voluntaris formats per acompanyar en aquest procés d’aprenentatge digital”. Els punts d’actuació de la Xarxa seran diversos, incloent-hi espais com l’AVV Horta Vermella, el Centre Cívic Montseny, el Casal Mossèn Guiteras, el Casal Claret i el Punt d’Atenció de la Creu Roja. Les persones interessades a participar com a voluntàries poden inscriure’s fins al 8 de gener enviant un correu a hola@comunalitatvic.cat.
Aquesta xarxa es compon d’entitats com el LISD de la UVic, l’Ajuntament de Vic, la Biblioteca Pilarín Bayés, l’EAP Vic, el Punt Òmnia, l’AVV Horta Vermella, la Creu Roja i la Comunalitat de Vic. Marta Dachs, de l’EAP Vic, va destacar la importància de les eines digitals en àmbits com la salut, en referència a l’aplicació “La Meva Salut”. “Tot i que és una bona eina, no és accessible per a tothom”, va afirmar.
El paper del LISD en la Xarxa de Facilitació Digital
La UVic, a través del LISD, ha estat un dels actors principals en la creació d’aquesta xarxa, responent a la necessitat de combatre la bretxa digital a Vic. El LISD ha estat involucrat en totes les etapes del projecte, des de la seva concepció fins a la formació dels primers voluntaris.
El paper del LISD s’ha concretat en tres aspectes clau. En primer lloc, proporcionant suport econòmic i acadèmic, desenvolupant continguts formatius i garantint que aquests s’adaptin tant a les necessitats tecnològiques com a les realitats socials del territori. En segon lloc, el LISD ha col·laborat en el barri del Remei, aportant coneixements sobre el context local i assegurant que la formació sigui rellevant per als col·lectius més vulnerables. En tercer lloc, la UVic certificarà els i les voluntaris/es amb un diploma o certificat d’assistència, reconeixent la seva formació i aportant valor al seu desenvolupament personal i professional.
La participació activa del LISD reflecteix el seu compromís amb la inclusió social i el seu suport a la comunitat local, amb l’objectiu de millorar les oportunitats de les persones en un món cada cop més digital.
Deixeu un comentari