El passat 18 de novembre, el HUBSocial de Barcelona va acollir una jornada clau per analitzar el paper de les universitats catalanes en la institucionalització, promoció i reconeixement de l’aprenentatge servei (ApS). Amb prop de cent participants, la trobada va servir per compartir experiències i abordar els reptes futurs d’aquesta metodologia educativa que connecta l’àmbit acadèmic i social.
Els i les membres del Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic-UCC van tenir un paper destacat durant la jornada. Mar Beneyto, docent de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia, va formar part de l’exposició de pòsters, on va presentar el projecte ApS: Falca feminista per espais d’oci a la comarca d’Osona. Aquesta iniciativa, concebuda des d’una perspectiva transformadora, reflecteix el compromís amb el territori i la col·laboració activa amb la comunitat local.
D’altra banda, Ramon Reig, adjunt al Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica, va representar la UVic-UCC en la taula rodona La institucionalització de l’ApS a les universitats catalanes: on som i cap a on volem anar, moderada per Fidel Molina. Reig va destacar els avenços de la UVic-UCC en la integració de l’ApS, subratllant el seu paper com a eina estratègica per enfortir la relació de la universitat amb l’entorn social i comunitari.
Durant la taula rodona, els i les representants de les diverses universitats van coincidir en la necessitat de reconèixer institucionalment el treball del professorat que adopta l’ApS en les seves assignatures i de definir marcs comuns per aplicar aquesta metodologia a nivell universitari. També es va posar en relleu la importància de preservar la diversitat en les iniciatives d’ApS, evitant una homogeneïtzació que pugui limitar l’autonomia i creativitat de cada institució.
La jornada va comptar amb la presència d’Antoni Portell, director del Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) de la UVic-UCC, que va intervenir durant la benvinguda institucional al costat d’Avril Lombardi (URV) i Josep M. Vilalta (ACUP). També van tenir un paper rellevant altres membres de la UVic-UCC, com Sergi Blancafort, que va presentar el projecte GEROS: Programa d’aprenentatge servei basat en la valoració geriàtrica integral i la promoció de la salut en persones grans, i Júlia Casacuberta, del grup de recerca M3O, que va col·laborar en el desenvolupament del projecte.
Aquest esdeveniment va reunir una àmplia representació de vicerectors i especialistes d’universitats com la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida i la Universitat Oberta de Catalunya, consolidant-se com un espai per reflexionar i avançar cap a una educació superior més compromesa amb la societat.
Deixeu un comentari