El passat 11 d’octubre, es va presentar la jornada Connectant la UVic al Remei, exposant els resultats de les actuacions desenvolupades pel Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) al barri del Remei de Vic. L’acte, celebrat a la Biblioteca Pilarin Bayés, va comptar amb la presència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i de la regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs. També Eva Espasa, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, i Àngels Piñana, vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, a més a més de professorat i membres de la comunitat universitària.

Durant els darrers tres anys, el LISD ha dut a terme actuacions que han permès que més de seixanta persones accedissin a formació digital, treballant alhora amb entitats de Vic i la comarca d’Osona. Aquestes col·laboracions han inclòs escoles, entitats socials i associacions, amb l’objectiu de fomentar la inclusió digital entre els col·lectius més vulnerables. Tot i que fins ara les accions del LISD s’han enfocat principalment en la població jove, el laboratori ja està planejant futures iniciatives orientades a la gent gran, posant un èmfasi especial en aquells grups en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.

Núria Simó, professora i investigadora de la UVic-UCC, va comentar en la inauguració de la jornada que “aquest projecte ha apropat la comunitat universitària a la ciutat i ofereix oportunitats educatives digitals fent xarxa amb les entitats del Remei”. També va subratllar que el LISD és un exemple de transferència de coneixement de la universitat cap a la societat.

Beneyto va destacar que “les investigacions i, especialment, les actuacions desenvolupades tenen un gran valor qualitatiu i han impactat en el tipus de relació que mantenen l’alumnat en formació de la Universitat amb la comunitat i viceversa. A través de pràctiques digitals, es treballen valors com el compromís, la responsabilitat i la ciutadania”. En les actuacions i les activitats que s’han dut a terme al LISD hi han participat estudiants del grau en Educació Social i del grau en Multimèdia, Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC, que van valorar molt positivament l’experiència, i també amb agents de la comunitat i el territori. Ivet Leiva, dinamitzadora del LISD, va exposar l’impacte que han tingut les actuacions dutes a terme, que va valorar com a positiu i útil per enfortir la participació de la Universitat a la comunitat. Segons Leiva, “els resultats de les actuacions d’Aprenentatge Servei mostren que els i les joves han millorat significativament les seves competències socials i digitals, especialment en la relació interpersonal i en la capacitat de treballar en equip. Aquesta implicació ha repercutit en les entitats locals, millorant els vincles amb la comunitat i promovent una cohesió social més gran”.

Les actuacions del LISD s’han centrat en propostes d’Aprenentatge i Servei (ApS), que busquen promoure la participació i la inclusió digital, a més de reduir les desigualtats sociodigitals. Algunes de les iniciatives dutes a terme aquest any, com Trajectòries d’Èxit, Quina Quina i Falca Feminista, s’han dirigit especialment a joves, i s’han realitzat en col·laboració amb l’Associació Casal Claret, Vic Jove i la Cooperativa Fera Ferotge. Totes aquestes actuacions han estat coordinades per un equip de la UVic-UCC, integrat per Mar Beneyto, Núria Simó, Ramon Reig, Carles Bosch i Ivet Leiva, dinamitzadora del LISD.

L’impacte d’aquestes actuacions ha estat molt positiu, amb una millora significativa en les competències socials i digitals dels participants, especialment pel que fa a les relacions interpersonals i el treball en equip. A més, aquestes accions han enfortit els vincles entre la comunitat universitària i les entitats locals, contribuint a una major cohesió social. El LISD va iniciar el seu camí formant part d’Osona Lab City, un projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) finançat per la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comissió Europea del 2021 al 2023. El repte actual del LISD és mantenir l’impuls d’acció i la reflexió en actuacions per a la inclusió digital al barri del Remei i, per extensió, a la ciutat de Vic.