El Laboratori d’Innovació Social Digital (LISD) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya va participar el passat 18 de juliol al 5è Congrés Internacional d’Innovació i Serveis Educatius (CIISE 2024), en una sessió dedicada a les noves tecnologies, les TIC i l’educació.
Els investigadors Carles Bosch i Mar Beneyto-Seoane hi van presentar la ponència “Promovent la inclusió sociodigital des d’una perspectiva de gènere interseccional”, on van exposar els resultats d’un procés de recerca-acció centrat en la realitat digital de joves en situació de vulnerabilitat social. El projecte, impulsat pel LISD, parteix d’una anàlisi de l’accés i ús de les tecnologies digitals, tenint en compte variables com el gènere, l’edat, l’origen o el nivell educatiu, per detectar desigualtats i promoure la inclusió digital amb equitat.
En aquest context, el treball presentat es basa en un diagnòstic realitzat mitjançant metodologies mixtes —amb més de 260 enquestes i diversos grups de discussió— i ha donat lloc a tres propostes d’aprenentatge servei (ApS) cocreades entre estudiants universitaris i entitats socials del territori. Aquestes iniciatives busquen, d’una banda, afavorir l’equitat digital i, de l’altra, enfortir les competències digitals, socials i comunicatives tant de l’alumnat com dels joves participants.
Les tres experiències d’ApS desenvolupades han estat:
-
Trajectòries d’èxit, centrada en la creació d’un recurs audiovisual sobre el concepte d’èxit per fomentar la identificació i la projecció de futur entre els joves.
-
Quina Quina, una activitat comunitària amb finalitat lúdica i d’autofinançament, orientada a desenvolupar habilitats organitzatives.
-
Falca feminista, que va donar lloc a la creació d’una falca radiofònica per sensibilitzar sobre les violències masclistes i LGTB-fòbiques.
Les propostes han implicat 25 alumnes del grau d’Educació Social de la UVic-UCC, diverses entitats del territori i tècniques d’atenció a joves, així com els quatre investigadors i la dinamitzadora del Laboratori. A més dels impactes esperats en l’àmbit formatiu i digital, es van evidenciar efectes no previstos com la consolidació del lideratge de l’alumnat o la gestió d’imprevistos i barreres comunicatives.
La presentació va posar de manifest com la universitat pot generar vincles transformadors amb l’entorn mitjançant iniciatives que combinen recerca, acció i compromís social, especialment en un món cada cop més digital i desigual.
Podeu consultar més informació sobre aquestes propostes d’ApS a l’apartat d’Accions > Aprenentatge Servei del nostre web
Deixeu un comentari