El Laboratori d’Innovació Social Digital (LISD) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha publicat un article en el marc del 3rd International Congress: Education and Knowledge on exposa els resultats d’una recerca sobre la participació digital de la població jove a la ciutat de Vic. L’estudi, titulat “Oportunitats i reptes de la participació digital de la població jove. Una investigació-acció sobre desigualtats i oportunitats digitals”, ha estat liderat pels investigadors Carles Bosch i Mar Beneyto-Seoane.

La recerca posa de manifest que, malgrat la presència generalitzada de les tecnologies digitals, no tota la població jove té accés, competències ni usos digitals en igualtat de condicions. Mitjançant una metodologia mixta que combina dades quantitatives (147 qüestionaris) i qualitatives (21 participants en grups de discussió), l’estudi identifica perfils especialment vulnerables a l’exclusió digital, com ara dones joves d’origen immigrat, persones sense estudis o amb xarxes socials dèbils.

Una de les principals conclusions és que els serveis i recursos digitals existents no sempre s’ajusten a les necessitats reals dels joves. A més, moltes vegades la comunitat desconeix les opcions disponibles o no sap com fer-ne ús. Per aquest motiu, l’article subratlla la necessitat de dissenyar polítiques públiques més participatives, que incorporin la veu de la ciutadania en la definició de les propostes digitals.

Aquesta investigació s’ha desenvolupat en el marc del projecte PECT Osona Lab City, una iniciativa d’innovació social destinada a generar noves oportunitats econòmiques i de coneixement al territori.

Podeu consultar l’article complet a l’apartat de Difusió > Articles i capítols del nostre web.