El Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD), situat al barri del Remei de la ciutat de Vic (Barcelona), és un projecte social, educatiu i digital liderat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La UVic-UCC té un clar compromís amb el territori i, a través de diferents estructures i serveis, procura fer extensiva la transferència de coneixement i la pràctica formativa arreu de la regió. Aquesta també és la línia de treball que adopta el LISD, el qual articula la seva metodologia i actuacions a través de la investigació-acció. El LISD estudia, analitza i identifica les desigualtats sociodigitals presents al territori. A través dels resultats de la investigació i amb la participació dels agents de la comunitat, promou activitats per a la cohesió social, la participació ciutadana i la competència digital. Les propostes que ha desenvolupat el LISD principalment són projectes d’Aprenentatge-Servei, tallers i formacions en l’àmbit sociodigital.
El LISD neix el 2021 fruit de l’Osona Lab City, un projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) finançat per la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comissió Europea.
OBJECTIUS
En aquesta línia el LISD impulsa accions per a l’accessibilitat i la competència digital de la societat, apostant pel desenvolupament de pràctiques digitals inclusives, participatives i democràtiques, i acompanyant processos de millora sociodigital des de, amb i per a la comunitat. Concretament el LISD té els següents objectius generals:
- Identificar els dispositius, usos i accessos digitals de la població.
- Conèixer i analitzar les situacions de desigualtat digital que viu la població.
- Dissenyar actuacions digitals de prevenció i actuació davant les situacions d’exclusió sociodigital, que reconeguin les característiques del context i s’ajustin a les seves necessitats.
- Construir accions amb, des de i per a la població a fi de garantir la inclusió social i digital.
- Potenciar l’accessibilitat i la competència digital de la ciutadania.
- Vetllar per la continuïtat i la sostenibilitat de les accions proposades en coordinació amb la resta d’agents del territori, i a través de l’optimització d’estratègies i recursos.
- Promoure la replicabilitat en altres contextos mitjançant l’anàlisi, ajust i desenvolupament de millores de les accions desenvolupades.