Universitat de Vic

 

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, nascuda de la iniciativa ciutadana i territorial, dona continuïtat a una tradició de formació superior que es remunta a l’Edat Mitjana. De naturalesa pública i de gestió de patronat, desplega la seva activitat de servei públic en els àmbits de la docència, la recerca i la transferència del coneixement en els camps que li són propis.

Té com a missió ser un motor de coneixement i d’innovació al servei del territori i una clara vocació internacional. Se centra en l’atenció als estudiants i la seva formació global per tal que incorporin els valors de la creativitat individual, el rigor professional i el compromís social. La UVic-UCC està plenament vinculada amb l’entorn i amb el progrés cultural, social i econòmic del país.

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya està regida per la Fundació Universitària Balmes, el Patronat de la qual el conformen 3 representants de la Generalitat de Catalunya, 16 del món municipal, 12 de la societat civil i d’entitats vinculades, i 3 representants de la mateixa universitat. Aquest sistema propi de control públic i gestió privada facilita un model de governança eficient, responsable i àgil.

El model de formació de la UVic-UCC garanteix el creixement personal i la plena professionalització dels seus titulats amb aprenentatges personalitzats a través d’un acompanyament al llarg de tot l’itinerari formatiu que articula un veritable treball d’equip, tant dels docents com del conjunt de la comunitat universitària.

L’activitat investigadora de la UVic-UCC està clarament orientada a generar coneixement i transferir-lo a la societat i la desenvolupen trenta grups de recerca, reconeguts per la Generalitat de Catalunya, i deu càtedres.

La UVic-UCC compta amb el Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) per impulsar la formació permanent del professorat universitari, els plans tutorials i el desenvolupament de la innovació per a la millora de la qualitat docent.

La UVic-UCC és una universitat de proximitat, compromesa amb el desenvolupament econòmic i social del territori i del país, mitjançant la seva activitat docent, de recerca i de transferència de coneixement, i amb una clara vocació europea i internacional.

El Campus Vic està format per diferents edificis i espais dedicats a la docència i a la recerca, entre d’altres àmbits de la vida universitària. Amb els anys, la Universitat ha anat creixent i integrant-se a la ciutat de Vic, formant un Campus Ciutat. Actualment, no només aquells propis de la Universitat formen el Campus Vic, sinó també ho són l’Ateneu i l’Hospital Universitari de la Santa Creu, entre d’altres.

 

 

La Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic desplega la seva activitat docent i investigadora en els àmbits de l’educació, la psicologia, les humanitats, la traducció, les llengües aplicades i les ciències de l’activitat física i l’esport. Actualment la Facultat imparteix vuit titulacions de grau, set titulacions de màster, dos programes de doctorat, tant en les modalitats presencial i semipresencial com en la modalitat online. En conjunt la Facultat aplega una desena de professionals d’administració i serveis, prop de dos-cents professors i al voltant de dos mil estudiants.

Amb l’objectiu de donar una formació tant personal com professional al màxim de completa, la Facultat aplica metodologies rigoroses i innovadores: grups reduïts, treball cooperatiu, autonomia de l’aprenent, ús del campus virtual i de les tecnologies de la informació i la comunicació, seminaris, tutories, sortides de coneixement de l’entorn, intercanvis internacionals, visites i pràctiques guiades a empreses, centres educatius, institucions socials i esportives del país i de l’estranger. D’altra banda, a més de les matèries curriculars, la Facultat també organitza una intensa activitat científica i acadèmica per mitjà de seminaris, jornades, congressos i una àmplia oferta de formació continuada en què poden participar els estudiants per tal de complementar els seus estudis.

El professorat de la Facultat s’agrupa en set Departaments, participa en una desena de grups de recerca de la universitat, col·labora en diverses publicacions científiques i realitza transferència de coneixement a escoles, institucions i empreses.

Els orígens de la Facultat es remunten a l’any 1977, en què va ser fundada l’Escola de Mestres Balmes, i a l’any 1993, en què va ser creada la Facultat de Traducció i Interpretació, en el marc dels Estudis Universitaris de Vic. L’any 1997, amb el reconeixement de la Universitat de Vic, aquests dos centres inicials van esdevenir, respectivament, la Facultat d’Educació i la Facultat de Ciències Humanes, Traducció i Documentació. Finalment, el juny de 2011 les dues facultats es van fusionar en l’actual Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes.

 

 

El grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) de la UVic-UCC  forma professionals capaços de confeccionar projectes educatius i de lleure, gestionar instal·lacions i esdeveniments esportius, elaborar programes d’activitat física saludable i planificar i desenvolupar sessions tècniques, tàctiques i físiques d’entrenament dels diferents esports.

Els estudis de CAFE es van posar en funcionament el curs 2001-2002 i estan plenament consolidats i compten amb una mitjana d’uns 100 alumnes per curs acadèmic.

 

 

El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC és un espai de caràcter interdisciplinari, transversal i intersectorial que aglutina i coordina la recerca, la transferència de coneixement i la formació contínua i a mida en l’àmbit de l’esport i l’activitat física. La missió del CEEAF principal és desenvolupar i divulgar nou coneixement que millori les pràctiques esportives de la nostra societat per fer-les més eficients i saludables, tot prestant servei al territori.

El CEEAF és un dels Centres de Recerca i de Transferència de Coneixement (CERT) de la UVic-UCC que complementen l’activitat dels departaments de la UVic-UCC en àrees temàtiques que interessen de manera transversal les facultats i escoles o bé en àrees d’interès estratègic per a la UVic-UCC. Tenen per finalitat generar, aplicar i difondre coneixement, fent compatible el rigor acadèmic i la dinamització cultural. Aquesta tasca es porta a terme mitjançant la realització de projectes de recerca i l’organització d’activitats culturals, científiques i docents d’índole diversa.

CEEAF