III Congrés Internacional Geografies Literàries
Vic, 8 i 9 d’octubre de 2020
Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya
A causa de les mesures establertes per contenir la propagació de la COVID-19, al mes de març de 2020 el Comitè Organitzador del III Congrés Internacional Geografies Literàries va veure’s forçat a anul·lar les dates inicialment previstes del 16, 17 i 18 d’abril i ajornar les activitats del Congrés per als dies 8 i 9 d’octubre de 2020.
Actualment, al mes de setembre de 2020 no s’ha recuperat encara la normalitat en l’activitat social i per això el Comitè Organitzador ha hagut de modificar el programa del Congrés, reduir-ne les dates i eliminar-ne algunes de les activitats amb la finalitat de mantenir al màxim possible les sessions acadèmiques. Així, per adaptar-se a les mesures vigents les intervencions de ponents internacionals es faran per mitjans telemàtics, s’eliminaran del programa els àpats conjunts i les rutes literàries previstes i el desenvolupament de les sessions acadèmiques s’ajustarà a les normes de distància física i higiene que actualment són de general observança. Aquesta tercera circular recull, doncs, la nova programació del Congrés.
El Comitè Organitzador és ben conscient que les adaptacions anteriorment descrites condicionen una dimensió important del Congrés, que és precisament el sentit que té com a punt de trobada i de contacte de la comunitat acadèmica interessada en les Geografies Literàries, però malgrat tot ha pres la decisió de portar a terme el Congrés els dies 8 i 9 d’octubre. Certament, la incertesa de la situació actual, però, podria derivar en l’aplicació de mesures més restrictives, generals o en l’àmbit universitari, durant el mes de setembre i que això arribés a impedir la celebració presencial del Congrés. En aquest cas, el Comitè Organitzador proposaria als participants la realització i el seguiment online de les activitats acadèmiques del programa.
L’estudi de la Geografia Literària va prenent cos amb els anys i cada cop més va trobant connexions en molts camps del saber. L’antropologia, el paisatgisme, els estudis culturals, l’educació, etc., estableixen noves relacions amb l’estudi dels textos literaris lligats als llocs. Per això el III Congrés Internacional Geografies Literàries, que es convoca per als dies 8 i 9 d’octubre de 2020 a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, tractarà la Geografia Literària des de tres perspectives ben complementàries: en primer lloc la de la reflexió teòrica; en segon lloc la de la recerca temàtica sobre aspectes que relacionen textos i indrets; i, finalment, les experiències d’aplicació, educativa o de turisme literari, que en poden sortir.
La reflexió teòrica ha de posar les bases per millorar tant la recerca com la confecció de rutes literàries formatives. Ha de discutir a fons quins són els criteris amb els qual cal treballar en la Geografia Literària, des dels que afecten aspectes més tècnics, com ara els criteris d’edició i adaptació dels textos, fins als de més abast, com per exemple quins criteris haurien de guiar la formació d’un cànon —filològic o educatiu— orientat a la Geografia Literària. Malgrat que algunes de les tendències dels estudis culturals actuals parlen del bandejament o del desplaçament del cànon, en Geografia Literària convé discutir els criteris pels quals se seleccionen uns textos i no uns altres.
La recerca temàtica ha de plantejar temes transversals a partir de la relació entre textos literaris i llocs per tal que aquesta aproximació doni més profunditat a les qüestions investigades i en faciliti l’estudi a través de diferents èpoques i de diferents autors. També interessen les extensions temàtiques que lliguin la literatura amb altres àmbits de la cultura, com la música, l’art, la gastronomia, etc. Els resultats d’aquesta recerca temàtica lligada als llocs constituiran una excel·lent matèria primera per a la confecció d’itineraris, mapes i rutes literàries.
Precisament la tercera perspectiva és la de posar en comú experiències i bones pràctiques en itineraris i rutes literàries, tant si van orientades a activitats educatives com de turisme literari, tant si se centren en la literatura com si s’obren a altres aspectes culturals.
El III Congrés Internacional Geografies Literàries és, a més, un lloc de trobada per a estudiants, docents i investigadors interessats en l’aplicació didàctica de les rutes literàries i per això inclou les VII Jornades Literatura, Territori i Educació del Projecte Geografies Literàries 3.0 (2019-2020) de la Universitat de València, en el qual participen també docents de la Universitat d’Alacant, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Rovira i Virgili i Florida Universitària.
Antecedents
L’abril de 2012 el Grup d’Innovació Docent de la Universitat de València “Geografies literàries” va organitzar el I Congrés Geografies Literàries, que es plantejava com a objectiu compartir reflexions i experiències que unissin la literatura i el patrimoni, així com també analitzar les possibilitats pedagògiques que es desprenen d’aquest vincle. L’any 2014 fou la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya qui agafà el relleu d’aquella primera trobada i convocà el II Congrés Internacional Geografies Literàries, que incidí especialment en les possibilitats de comunicació del patrimoni literari i cultural vinculat amb el territori.
Del treball d’aquests grups i de les experiències acumulades n’han sortit dues publicacions: Bataller, Alexandre; Gassó, Héctor H. (ed.). Un amor, uns carrers: cap a una didàctica de les geografies literàries. València: Universitat de València, 2014. (Índex disponible aquí) i Chumillas Coromina, Jordi; Giramé Parareda, Ricard. Per vells carrers de poble. Vic: Servei de Publicacions UVic-UCC, 2014 (Disponible aquí).
Per al 2020 el grup TEXLICO de la UVic-UCC, conjuntament amb la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la mateixa universitat i amb el Projecte Geografies Literàries 3.0 de la UV, proposa, doncs, una tercera edició del Congrés amb la mateixa intenció de reunir estudiosos interessats en l’estudi de la Geografia Literària.
Aquí us podeu descarregar la TERCERA circular del III Congrés Internacional Geografies Literàries, emesa el setembre de 2020: CIRCULAR 3 – Setembre 2020
Aquí us podeu descarregar la segona circular del III Congrés Internacional Geografies Literàries, emesa el febrer de 2020: CIRCULAR 2 – Febrer 2020
El Comitè Organitzador del Congrés preveu la publicació del programa definitiu el 2 d’abril de 2020.
Aquí us podeu descarregar la primera circular del III Congrés Internacional Geografies Literàries, emesa el juliol de 2019: CIRCULAR 1 – Juliol 2019
[:es]
III Congreso Internacional Geografías Literarias
Vic, 8 y 9 de octubre de 2020
Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya
Debido a las medidas establecidas para contener la propagación de la COVID-19, en el mes de marzo de 2020 el Comité Organizador del III Congreso Internacional Geografías Literarias se vio forzado a anular las fechas inicialmente previstas de los días 16, 17 y 18 de abril y aplazar las actividades del Congreso para los días 8 y 9 de octubre de 2020.
Actualmente, en el mes de septiembre de 2020 no se ha recuperado aún la normalidad en la actividad social y por ello el Comité Organizador ha tenido que modificar el programa del Congreso, reducir las fechas y eliminar algunas de las actividades con el fin de mantener al máximo posible las sesiones académicas. Así, para adaptarse a las medidas vigentes las intervenciones de ponentes internacionales se harán por medios telemáticos, se eliminarán del programa las comidas conjuntas y las rutas literarias previstas y el desarrollo de las sesiones académicas se ajustará a las normas de distancia física e higiene que actualmente son de general observancia. Esta tercera circular recoge, pues, la nueva programación del Congreso.
El Comité Organizador es bien consciente de que las adaptaciones anteriormente descritas condicionan una dimensión importante del Congreso, que es precisamente el sentido que tiene como punto de encuentro y de contacto de la comunidad académica interesada en las Geografías Literarias, pero a pesar de todo ha tomado la decisión de llevar a cabo el Congreso los días 8 y 9 de octubre. Ciertamente, la incertidumbre de la situación actual, sin embargo, podría derivar en la aplicación de medidas más restrictivas, generales o en el ámbito universitario, durante el mes de septiembre y que esto llegara a impedir la celebración presencial del Congreso. En este caso, el Comité Organizador propondría a los participantes la realización y el seguimiento online de las actividades académicas del programa.
El estudio de la Geografía Literaria se va consolidando con el tiempo y encuentra cada vez más conexiones en distintos campos del conocimiento. La antropología, el paisajismo, los estudios culturales, la educación, etc., van estableciendo nuevas relaciones con el estudio de los textos literarios vinculados a los lugares. Por ello el III Congreso Internacional Geografías Literarias, que se convoca para los días 16, 17 i 18 de abril de 2020 en la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, tratará la Geografía Literaria desde tres perspectivas absolutamente complementarias: en primer lugar la de la reflexión teórica; en segundo lugar la de la investigación temática sobre aspectos que relacionan textos y lugares; y, finalmente, las experiencias de aplicación, sea educativa o de turismo literario, que de ella puedan derivar.
La reflexión teórica debe poner las bases para mejorar tanto la investigación como la confección de rutas literarias formativas. Debe discutir a fondo con qué criterios hay que trabajar en la Geografía Literaria, desde los que afectan a aspectos más técnicos, como criterios de edición y adaptación de los textos, hasta los de más alcance, como por ejemplo qué criterios deberían guiar la formación de un canon —filológico o educativo— orientado a la Geografía Literaria. Aunque algunas tendencias actuales en estudios culturales hablen de la desaparición o del desplazamiento del canon, en Geografía Literaria es pertinente discutir los criterios con los que se seleccionan unos textos y no otros.
La investigación temática debe plantear temas transversales a partir de la relación entre textos literarios i lugares para que esa aproximación confiera profundidad a las cuestiones investigadas i facilite su estudio a través de distintas épocas y distintos autores. También interesan las ampliaciones temáticas que vinculen la literatura a otros ámbitos de la cultura, como la música, el arte, la gastronomía, etc. Los resultados de la investigación temática relacionada con los lugares constituirán una excelente materia prima para la construcción de itinerarios, mapas y rutas literarias.
Precisamente la tercera perspectiva pretende poner en común experiencias y buenas prácticas en itinerarios y rutas literarias, tanto si se orientan hacia actividades educativas como de turismo literario, tanto si se centran en la literatura como si se abren a otros ámbitos culturales.
El III Congreso Internacional Geografías Literarias será, además, un punto de encuentro para estudiantes, docentes e investigadores interesados en la aplicación didáctica de las rutas literarias y por ello incluye las VII Jornadas Literatura, Territorio y Educación del Projecte «Geografies Literàries 3.0 (2019-2020)» de la Universitat de València, en el que participan también docentes de la Universitat d’Alacant, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Rovira i Virgili y Florida Universitària.
Antecedentes
En abril de 2012 el Grup d’Innovació Docent de la Universitat de València “Geografies literàries” organizó el I Congrés Geografies Literàries, que tenía como objetivo compartir reflexiones y experiencias que unieran la literatura y el patrimonio, así como analizar las posibilidades pedagógicas derivadas de esa relación. En 2014 la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya tomó el relevo de aquel primer encuentro y convocó el II Congreso Internacional Geografías Literarias, que incidió especialmente en las posibilidades de comunicación del patrimonio literario y cultural vinculado al territorio.
Del trabajo de dichos grupos y de las experiencias acumuladas han aparecido dos publicaciones: Bataller, Alexandre; Gassó, Héctor H. (ed.). Un amor, uns carrers: cap a una didàctica de les geografies literàries. València: Universitat de València, 2014. (Índice disponible aquí) i Chumillas Coromina, Jordi; Giramé Parareda, Ricard. Per vells carrers de poble. Vic: Servei de Publicacions UVic-UCC, 2014 (Disponible aquí).
Para el año 2020, pues, el grupo TEXLICO de la UVic-UCC, conjuntamente con la Cátedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la misma universidad y con el Projecte «Geografies Literàries 3.0 (2019-2020)» de la UV, propone una tercera edición del Congreso con idéntica intención de reunir a estudiosos interesados en el estudio de la Geografía Literaria.
Aquí se puede descargar la TERCERA circular del III Congreso Internacional Geografías Literarias, publicada en septiembre de 2020: CIRCULAR 3 – Septiembre 2020
Aquí se puede descargar la seguna circular del III Congreso Internacional Geografías Literarias, publicada en febrero de 2020: CIRCULAR 2 – Febrero 2020
El Comité Organizador del Congreso prevé la publicación del programa definitivo el 2 de abril de 2020.
Aquí se puede descargar la primera circular del III Congreso Internacional Geografías Literarias, publicada en julio de 2019: CIRCULAR 1 – Julio 2019
[:en]
Third International Conference on Literary Geographies
Vic, 8 and 9 October 2020
Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya
Due to the measures taken to contain the Coronavirus outbreak, the Organizing Committee has decided to postpone it until October 2020. We apologize for any inconvenience this delay may cause.
Studies in Literary Geography have been taking firm shape over these past years, making strong connections with numerous other fields of study. Anthropology, landscape studies, cultural studies, and education, to name a few, have sprung new relations with literary texts linked with place. Seeking responses to this challenge, the Third International Conference on Literary Geographies, to be held on 16, 17 and 18 April 2020 at Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, will approach Literary Geography from three interrelated perspectives: first, theoretical reflection; second, thematically related links between texts and places; and finally, experiential application in education and literary tourism.
Theoretical reflection must lay the foundations for advancing both research and the mapping out of educational literary routes. It calls for rigorous examination of workable approaches to Literary Geography, ranging from technical aspects such as publisher guidelines and text adaptation, to broader considerations including what measures are to serve in molding a canon, philological or educational, for Literary Geography. Needed discussion along these lines will address the question of why some texts and not others, despite tendencies in cultural studies toward shunning or displacing the canon.
Thematically oriented research examines cross-curricular topics arising in relations between literary texts and places with a view to delving deeper into areas of inquiry and garnering research on various periods and authors. Expanding thematic range also establishes points of contact with further cultural areas such as music, art, gastronomy and others. Results from thematically oriented research provides excellent raw materials for setting out itineraries, maps, and literary routes.
The third perspective opens the way to bringing together experiences and good practices in itineraries and literary routes, whether in education or in literary tourism, and focusing either on literature or on other aspects of culture.
Furthermore, this Third International Conference on Literary Geographies provides a meeting place for students, teachers, and researchers interested in the educational application of literary routes, and incorporates the Seventh Colloquium on Literature, Territory and Education of the Literary Geographies Project 3.0 (2019-2020), Universitat de València, which also includes teachers at Universitat d’Alacant, Universitat de Barcelona, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Universitat de les Illes Balears, Universitat Rovira i Virgili, and Florida Universitària.
Background
In April 2012 the Group for Innovation in Teaching “Literary Geographies,” Universitat de València, organized the First Conference on Literary Geographies, whose aim was to bring together reflections and experiences linking literature and heritage, and to analyze the pedagogical possibilities resulting from their coupling. In 2014 it was Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya that took the next step and organized the Second International Conference on Literary Geographies with a special focus on potentializing communication between literary and cultural heritage and territory.
The work carried out by these groups and their gathered experiences produced two publications: Un amor, uns carrers: cap a una didàctica de les geografies literàries, edited by Alexandre Bataller and Héctor H. Gassó (Universitat de València, 2014; index available here); and Per vells carrers de poble, edited by Jordi Chumillas Coromina and Ricard Giramé Parareda (Servei de Publicacions UVic–UCC, 2014; available here).
This third edition of the International Conference is set for 2020 with the aim of bringing together once again specialists interested in the study of Literary Geography, organized by the research group TEXLICO (UVic–UCC) in collaboration with the Verdaguer Chair for Literary Studies (UVic–UCC) and the Literary Geographies Project 3.0 (2019-2020) (Universitat de València).
Download the SECOND Call, February 2020: Temporarily not available
The Conference Organizing Committee will publish the definitive program by 2 april 2020.
Download the First Call, July 2019: FIRST CALL July 2019
[:]