La visita està motivada pel caràcter innovador del projecte E-GSD que incorpora les ultimes tecnologies al servei de millora l’ocupabilitat de joves que han tingut processos de fracàs escolar, exclusió social o problemes de salut mental. El projecte ha aconseguit un 90 per cent d’adherència dels participants a la formació i un 75% d’inserció al mercat laboral en el seu primer any. Ha esdevingut un projecte de referencia a nivell de país, reconegut pel Mecanisme de Descoberta d’Oportunitats de la Generalitat de Catalunya i el suport directe de l’AGAUR; i a nivell internacional com queda palesa amb la visita de representants governamentals de Colòmbia. En especial destaca per la cura en el seguiment dels joves a nivell de benestar, a més de la seva inserció laboral via una Economia 4.0., i en ser un projecte en la lluita contra el canvi climàtic a partir d’una economia verda.
E-GSD és un projecte d’emprenedoria social que busca la inserció laboral de joves amb problemes educatius/socials i/o de salut mental. Ho fa a través del foment d’una economia verda, basada en el reciclatge de plàstics, així com d’una economia 4.0, ja que treballa noves tecnologies com són la impressió 3D plàstica ceràmica així com la realitat virtual/augmentada i pròximament ho farà amb la robòtica.
E-GSD està liderat pel Dr. Salvador Simó des de la Càtedra de Salut Mental i el grup de recerca Innovació en Salut Mental i Benestar Social de la UVIC-UCC, així com des de la FCSB, concretament a partir del grau de Teràpia Ocupacional. Durant tot el projecte els joves participants que provenen d’institucions com el centre de salut mental Osonament o la fundació educativa Albir tenen el seguiment individualitzat de teràpia ocupacional, amb els terapeutes Néstor Aparicio i Carles Molina, que no sols els ajuda durant la fase de formació que té lloc en la mateixa seu de projecte, una nau industrial de 400 m², sinó que també els fa un seguiment durant el període de pràctiques en empreses i acompanyament a la inserció al mercat laboral.
El projecte E-GSD de recerca-acció visibilitza el compromís social de la UVIC-UCC i és una realitat gràcies a una poderosa aliança amb l’Ajuntament de Calldetenes. Compta amb la col·laboració de Tangencial i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal d’Osona i Obra Social de la Caixa; i empreses com Palibex o Assessoria d’Empreses Conill.