Dijous passat 26 de febrer la sala Mercè Torrents va acollir la VII Jornada que anualment reflexiona sobre el final de la vida, i específicament enguany sobre les necessitats de personalitzar els rituals d’una societat diversa i plural. Unes 120 persones van participar en diferents moments a la Jornada.

_1108987

La novetat d’enguany va ser la participació activa tant en les ponències com en el finançament de grup Mémora i Cuberta serveis funeraris.

El recorregut de la Jornada va partir d’ una brillant presentació audiovisual i auditiva del Dr. Marcos Gómez,  president de la Comisión Central de Deontología de la Organización Médica Colegial de España, dues presentacions des de l’antropologia en les que la Dra. Marta Allué i el Dr. Jordi Moreras ens van recordar que les normes i les pràctiques necessiten una revisió i que els mateixos col·lectius i, individualment cadascú, té les claus per les negociacions del multiculturalisme funerari.

_1109010

_1109241

Dues taules rodones van completar el seguit d’aportacions. Una sobre Diversitat i demanda als serveis funeraris, en el que el director de Desenvolupament Corporatiu de Servicios Funerarios de Barcelona – Grup Mémora, Josep Paris,  juntament amb el president de la Sociedad Catalana de Medicina Legal i Forense, Josep Arimany, y Jaume Cuberta, de Cuberta Serveis Funeraris.

De la presentació del Sr. Paris, del grup Mémora destaquem el suport i espai de recolzament mutu que l’àmbit funerari suposa, i en el que destaca “ les famílies recorden 3 moments: on i qui ha informat la mort, el moment de la contractació del servei funerari i la primera imatge del difunt”, aspectes en els que posen un accent especial per facilitar la normalitat del dol posterior.

La taula de la tarda va ser el reflex des de diferents posicions religioses: el cristianisme (catòlics, ortodoxes i protestants), l’islam, els sicks i l’animisme, i els diferents tractaments i significats de la mort i els seus rituals.

De les taules les conclusions van estar reconèixer el dret que té tota persona a ser respectada segons les seves creences i itineraris ideològics i religiosos, i que no sempre la normativa i la legislació vigent, d’una societat que viu “d’esquena” a la mort, hi acompanya. En quant a la mort d’immigrants, la dificultat és doble, “incomoda a totes les societats, tant la d’acollida com la d’origen” recollint les paraules de Jordi Moreras.

Va cloure la Jornada Carles Blay, director adjunt de la Càtedra ICO/UVIC/CCOMS i responsable operatiu del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de la que en destaquem que del resultat d’uns grups nominals de participació creats des del Departament de Salut “quantes més necessitats té la persona atesa més dificultat té el professional per afrontar-la”. Que les aportacions de la jornada serveixin per arribar “colpits” a casa, tant a nivell intel·lectual, com emocional i que serveixi com a professionals per atendre millor.