Salvador Simó, professor de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar i director Adjunt de la Càtedra de Salut Mental, ha participat en el programa de televisió “La aventura del saber” parlant de les potencials contribucions de l’Art i la Cultura davant de malalties com l’Alzheimer o els problemes de salut mental.
La UVic-UCC ha esdevingut un referent nacional i internacional a partir de projectes de recerca i acció, executats al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2017); l’Auditori Nacional i l’Orquestra Nacional de Catalunya (2018) i el Museu Thyssen Bornemisza de Madrid (2019-2021). Així mateix, s’han desenvolupat consultories internacionals per a la Winnipeg Art Gallery, al Canadà; o al Museum Modern Art de Tiblisi a Geòrgia. Actualment, s’està ultimant un acord de col·laboració amb la Fundació Serralves de Porto.
Des de l’any 2019 i fins a l’actualitat, s’està duent a terme el projecte a la ciutat de Vic, convertint-la en una ciutat amigable de les persones amb demència l’art i la cultura. El projecte és una realitat gràcies a la complicitat de les entitats participants com són el Museu d’Art Medieval, el Museu de l’Art de la Pell, el Centre d’arts contemporànies AcVIC, Vic PuntZero i el Cineclub Vic. També, en destaca la participació de l’Orquestra inclusiva de la UVic-UCC al costat de l’orquestra de l’escola de Música de Vic (EMVIC).
Les recerques desplegades des de la Càtedra de Salut Mental (UVic-UCC/Althaia) i des del grup de Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC (FCSB-CESS), així com la resta d’evidència científica mostren com l’art i la cultura tenen un important impacte en el benestar i la participació social de les persones amb demència i/o Alzheimer.