L’organització de la cursa Manchester-Liverpool va desqualificar Joasia Zakrzewski per utilitzar un cotxe per recórrer part de la cursa. Es creu que va completar aproximadament 4.000 metres en només 4 minuts i 16 segons, un temps molt inferior al rècord mundial. La decisió de desqualificar-la per avantatge antiesportiu va ser clara i contundent.

A més, el Consell Mundial d’Atletisme ha decidit prohibir que les atletes transgènere que han fet la transició després de la pubertat competeixin en les categories femenines. Aquests posicionaments s’ajusten a la idea de prioritzar la igualtat per sobre de la inclusió. Aquesta prohibició també s’ha aplicat en la Federació Internacional de Natació, en resposta a un cas mediàtic que va implicar una nedadora transsexual.

No obstant això, aquesta posició està en contrast amb les recomanacions del Comitè Olímpic Internacional (COI), que defensa la inclusió total de les persones transgènere en l’esport sense regulacions. El COI argumenta que cap atleta hauria de ser exclòs de la competició basant-se en el seu gènere i destaca que hi ha un debat científic en curs sobre els efectes de les hormones androgèniques en les dones trans.

Aquest conflicte posa de manifest el dilema moral i els valors en joc, on alguns defensen la igualtat i la prevenció d’avantatges injustos, mentre que altres destaquen la importància de la inclusió. El professor Julian Savulescu qüestiona si l’esport pot presumir de protegir la igualtat, ja que argumenta que està reservat per a una elit genètica i exclou els qui no han estat ben dotats genèticament.

 

Ester Busquets Alibés
Professora de la UVic-UCC. Càtedra de Bioètica Fundació Grífols

Notícia original publicada al diari Ara.