La degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Míriam Torres, va participar divendres passat al programa …i bona lletra al 9TV per explicar com menjar de manera saludable malgrat el context d’inflació i crisi econòmica.

Va començar la intervenció indicant que estem molt lluny de donar cobertura a un dret fonamental com és el de l’alimentació per tal que tothom pugui menjar garantint la seva salut. “El 95% dels aliments que configuren la cistella habitual de la compra s’està encarint i no hi ha cap tendència generalitzada que expliqui perquè s’incrementen més uns aliments que altres.

Tot seguit, es va centrar en la inseguretat alimentària, una circumstància habitual en grups socials més vulnerables que ara es trasllada a un major volum de població. Aquest fet afecta a la nutrició i a la salut, ja que la població deixa d’ingerir productes bàsics per consumir productes més barats però menys òptims des del punt de vista nutricional i, una ingesta inadequada en aquest sentit pot traduir problemes de sobrepès i obesitat, va assenyalar.

També, va parlar dels aliments congelats i les conserves, aliments segurs que preserven les qualitats nutricionals i que són una bona estratègia per reduir el preu de la compra i dels productes de temporada.

Davant aquesta situació, després d’analitzar la inflació dels aliments i les possibles estratègies de compra, Torres va concloure que una bona planificació també és quelcom rellevant per poder acotar el que realment necessitem comprar i poder-ho vincular, inclús als menús diaris. Així com també, la utilització de tècniques culinàries que promoguin l’estalvi energètic com cuinar en grans quantitats per poder-ne fer porcions a posteriori.