La II Jornada Interprofessional de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) ha reafirmat l’aposta per la interprofessionalitat en la formació dels futurs professionals de la salut. La segona edició s’ha realitzat en 3 dies i ha comptat amb la participació de més de 600 estudiants i 40 professors dels graus en Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició Humana i Dietètica i Teràpia Ocupacional, consolidant-se com una iniciativa clau dins la Facultat.
L’estudiantat de 1r curs va tenir el primer contacte amb la interprofessionalitat amb la conferència inaugural: “La importància de la interprofessionalitat en l’atenció de les persones” a càrrec d’Ariadna Teixidó, supervivent d’una fallada multiorgànica per una complicació de la grip A i la infecció del bacteri Streptococcus pyogenes, qui va explicar i valorar la seva vivència com a usuària amb els professionals sanitaris. A continuació es van dur a terme diverses activitats formatives mitjançant quatre estacions simultànies on els estudiants, repartits en grups interprofessionals van haver d’afrontar diferents reptes, centrats en la identificació de la professió i dels rols professionals, l’anàlisi dels pros i contres del treball interprofessional en la pràctica clínica, el debrífing d’una simulació i la importància de la cooperació dins dels equips de salut.
El dia 12 de febrer, la jornada es va adreçar als estudiants de 2n curs, aprofundint en l’atenció integrada social i sanitària en l’àmbit domiciliari. La conferència principal, titulada “Atenció integrada social i sanitària en l’àmbit domiciliari: programa de gestió de l’atenció complexa (PGAC)”, va ser impartida per Josep Maria Villegas, co-coordinador social del PGAC i coordinador del servei de teràpia ocupacional i productes de suport BAT. Després els estudiants van fer diverses activitats pràctiques a les estacions simultànies amb l’objectiu de treballar la competència comunicativa i del raonament crític , que va incloure la preparació d’una entrevista a partir d’una història clínica, la realització de l’entrevista interprofessional i un debrífing sobre l’entrevista.
Aquest esdeveniment ha tornat a ser una experiència enriquidora per a l’estudiantat, que ha pogut experimentar de primera mà la rellevància del treball en equips multidisciplinaris per oferir una atenció sanitària més integral i efectiva. Amb aquesta segona edició, la FCSB defineix la interprofessionalitat com a eix fonamental en la formació dels futurs professionals de la salut.