La Laura Barniol Puntí, professora i dietista-nutricionista des de 2022 als Centres d’Atenció Primària (CAP) de Vic Nord, Roda de Ter i Sant Quirze de Besora, ha ofert una xerrada inspiradora, basada en la seva pròpia experiència, sobre la importància de la figura del dietista-nutricionista en l’Atenció Primària i Comunitària.

Durant la xerrada, Barniol ha posat de manifest el gran valor dels dietistes-nutricionistes en la prevenció de malalties i la promoció d’hàbits saludables, des de la recent incorporació al 2022 d’aquests professionals en els equips d’Atenció Primària, juntament amb fisioterapeutes i psicòlegs comunitaris. Segons Barniol, “la incorporació d’aquests tres perfils sanitaris ha permès abordar la prevenció des d’una mirada més integral: ajudant a reduir la càrrega assistencial, moltes vegades per hiperfrequentació i al mateix temps, donant altres vies per millorar la salut de l’usuari”. A més, Barniol ha assegurat que “els dietistes-nutricionistes som un perfil molt ben rebut i molt esperat, tot i que encara costa entendre el concepte comunitari i l’activitat grupal. Estem acostumats a la visita individual amb el metge i infermera de família, però aquells usuaris que ja han tingut l’oportunitat de participar en les activitats tenen una mirada diferent i molt positiva amb els resultats. És reconfortant per nosaltres la bona resposta de la població”. La professora també ha compartit amb l’alumnat experiències sobre la seva tasca diària, que inclou tant l’educació nutricional personalitzada com activitats comunitàries per millorar l’estat nutricional i la qualitat de vida dels pacients. Per últim, Barniol ha destacat que “l’Atenció Primària és un espai essencial per optimitzar recursos sanitaris i millorar el benestar de la població”. Els futurs professionals del grau han rebut tota aquesta informació amb gran interès i implicació.

Aquesta activitat ha estat organitzada per la professora Alicia García Álvarez, dins de l’assignatura de Salut Pública de segon curs del grau de Nutrició Humana i Dietètica. El format de la sessió ha estat doble: d’una banda, una xerrada presencial amb debat a l’aula per als estudiants de modalitat presencial, i d’altra banda, la gravació d’un vídeo amb discussió posterior a un fòrum per a l’alumnat de la modalitat semipresencial. Aquesta dinàmica ha permès fomentar el debat i l’intercanvi d’idees entre els estudiants, enriquint la seva comprensió sobre el paper del dietista-nutricionista en l’àmbit sanitari, de la salut pública i de la nutrició comunitària.