Amb el títol “El Cafè Literari: Assaborir la solitud”, el 26 de març passat al vespre va tenir lloc una tertúlia literària a la Sala Mercè Torrents de la UVic que va servir per reflexionar, des de diferents punts de vista i amb un enfocament optimista, sobre la solitud de les persones. Aquest esdeveniment s’emmarcava dins el Cicle de Tertúlies Literàries organitzat pel projecte Campus Salut Mental i Benestar de la UVic-UCC, un espai dedicat a la reflexió, la lectura i el debat sobre temes rellevants per a la comunitat universitària, que fomenta la reflexió crítica i el diàleg al voltant d’aspectes que impacten en el benestar individual i col·lectiu.
La soledat va centrar la primera tertúlia d’un cicle sobre salut mental organitzat per la UVic-UCC, amb una participació destacada de la professora Laura Coll-Planas. Coll-Planas és responsable a la UVic-UCC del projecte europeu RECETAS.
També hi va participar Jorge Montesó (Fundació Diagrama), doctor en Antropologia Filosòfica, que juntament amb Laura Coll-Planas porten a terme el pòdcast A la recerca de la soledat: un espai on explorar l’abast i els indrets de la soledat. Elisenda Fenollosa, estudiant de la UVic-UCC, va ser la tercera veu de la tertúlia. Fenollosa intervé a l’obra de teatre documental Pots ser tu, puc ser jo, una història sobre salut mental en què es parla d’assetjament escolar, de l’ús de les xarxes socials o dels trastorns alimentaris, en què la soledat és present.
La tertúlia, moderada per Antoni Corominas, director de la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC – Fundació Althaia, va tenir com a convidada especial Thuy-vy T. Nguyen (Universitat de Durham), autora de l’article “Solitude can be profoundly restorative. Here’s how to savour it”, fil conductor de la tertúlia, que va enviar un vídeo exclusiu explicant les seves investigacions més recents i conclusions sobre la solitud.
Múltiples perspectives
En el transcurs de la tertúlia es va reflexionar sobre la solitud des d’una perspectiva positiva, destacant els beneficis psicològics d’aquesta quan s’accepta conscientment, ja que el temps a soles pot ser restaurador, en reduir l’estrès i afavorir la reflexió personal. Es va abordar una solitud no necessàriament negativa, excepte en casos d’aïllament imposat, en què la persona afectada ha d’aprendre a superar-ne les conseqüències negatives, canviant la percepció d’aquests moments en oportunitats positives per al benestar personal.
El fet de tenir a la tertúlia un grup de persones variat, amb múltiples perspectives, que van compartir tant experiències professionals com personals sobre el tema, va enriquir la conversa i va permetre als assistents entendre la solitud des de diversos àmbits: des de la visió d’una adolescent que, per culpa de l’assetjament i les xarxes socials, acaba sentint-se sola i afectada per això, passant per grups de persones grans que es reuneixen per mitigar la soledat que experimenten, i acabant per fer un viatge per la història, recordant autors clàssics que ja veien en la solitud una eina necessària per a l’autoconeixement i el creixement personal.
A més de les intervencions dels convidats, el públic també va aportar reflexions interessants, parlant, per exemple, de l’ús de la intel·ligència artificial com a eina per a persones que se senten soles i tenen dificultats per socialitzar-se. Així, es va obrir el debat sobre com aquestes tecnologies poden oferir companyia, alhora que poden generar possibles riscos si qui les utilitza no té clar que és només una eina que no ha de substituir les interaccions humanes.
Pròximes tertúlies literàries
Per a les pròximes setmanes estan programades dues tertúlies literàries més, obertes a tothom qui vulgui assistir-hi i participar-hi. El 7 de maig hi haurà una sessió que tindrà per objectiu analitzar com les converses a les xarxes socials poden influir en la perpetuació de l’estigma associat a la salut mental. La xerrada se centrarà en l’article “Converses X: perpetuant l’estigma en salut mental”, publicat per la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR). En aquest cas hi participarà Neus Vila, professora associada del grau en Teràpia Ocupacional i representant del Projecte Estigma de la UVic; Ariadna Rogero, de l’associació Obertament; Núria Artero, exalumna de la UVic vinculada a Ocell de Foc, i un peer de l’entitat Osonament.
L’última tertúlia tindrà lloc el 26 de maig i portarà per títol “Art i salut mental”. En aquest cas es debatrà com l’art pot ser una eina terapèutica i de reflexió en l’àmbit de la salut mental. El punt de partida serà la novel·la Els ulls de Mona, de Thomas Schlesser, que narra la història de la Mona, una nena que, davant la perspectiva de perdre la vista, emprèn un viatge artístic amb el seu avi per descobrir la bellesa del món a través de l’art. Els tertulians convidats són Jaume Cases, exalumne del grau en Teràpia Ocupacional i doctorand industrial vinculat al projecte Parelles Artístiques; un usuari participant en aquest projecte, i un alumne o alumna convidat, i s’hi inclourà una entrevista enregistrada amb l’autor del llibre, Thomas Schlesser.