Durant els dies 19, 20 i 21 de setembre tindrà lloc la Ultra Pirineu 2014 -Salomon Nature Trails. Es tracta d’una cursa d’alt nivell: un repte majúscul. L’Ultra Pirineu,té una distància de 100 kilòmetres i 6.300 metres de desnivell amb sortida i arribada a Bagà i un recorregut pel Parc Natural del Cadí Moixeró que per primera vegada vorejarà el Pedraforca.
http://www.ultrapirineu.com/ca/ultra-pirineu/
La UVic #ultratrailuvic hi participa en el projecte Run for Science #run4science.
¿Què és “Run For Science”?.
Les curses d’Ultra Distància no són una novetat, però sí ho és el fet de que aquestes es practiquin de forma massiva tal i com està succeint en els últims anys.
Aquest fet sens dubte obre un nou i interesant camp d’estudi fins ara poc explorat per la ciència, ja que reuneix en un mateix moment i lloc a centenars d’atletes de diferent nivell, sexe i edat, qui voluntàriament posen al límit les seves capacitats físiques, psicològiques, nutricionals, esgotament, manca de son …etc.
A l’Ultra Pirineu considerem que aquest desplegament d’energia humana, ni pot ni ha de ser desaprofitat, Per això hem creat l’espai “Run For Science”, que pretén ser un punt de trobada en el que universitats, empreses i centres de coneixement de prestigi, proposin als nostres corredors participar com a voluntaris en projectes per a la investigació en medicina esportiva, psicologia, medicina del son, nutrició o qualsevol altre camp de la ciència a qui li pugui interessar disposar de subjectes sotmesos voluntàriament a les condicions extremes que exigeix l’Ultra Pirineu.
La participació en qualsevol dels projectes proposats a “Run for Sience” ha de ser de forma voluntària i consentida per part del participant, qui disposarà de tota la informació sobre quins paràmetres se’ls prendrà, com, on i quan.
Tots els estudis seran innocus pel participant i els resultats obtinguts tindran la única finalitat d’ajudar a la comunitat científica a ampliar coneixements. En cap cas es revelaran dades i resultats individuals (excepte al propi participant si ho desitja, i de forma privada), sinó que es revelaran els resultats generals de l’estudi.
Més informació a: http://www.ultrapirineu.com/ca/run-for-science/
Projecte de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic
Nom del projecte: Effects of the nutritional behaviour in an ultra-marathon on physiological parameters of trained male runners.
- Partner científic:Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic (UVic)
- Nombre de subjectes de l’estudi: Entre 15 i 20.
- Perfil dels subjectes: Pre-seleccionats. L’estudi es centra en esportistes masculins que entrenin un mínim de 3 dies a la setmana.
- Inscripcions: Els corredors de l’Ultra que vulguin formar part del projecte i “córrer per la ciència” es podran apuntar voluntàriament contactant amb un dels dos coordinadors de l’estudi. La convocatòria per formar part del projecte quedarà tancada quan s’hagin inscrit el nombre màxim de subjectes per l’estudi.
- Objectiu de l’estudi: Estudiar quins són els hàbits nutricionals i d’hidratació emprats pels ultra-maratonians durant la competició i observar com aquests afecten al rendiment esportiu, a aspectes metabòlics i funcionals.
- Metodologia: Tots els paràmetres d’estudi es mesuraran el dia de la prova. A la sortida i arribada es disposarà d’una zona habilitada per mesurar variables tals com: temperatura corporal, composició corporal (paràmetres antropomètrics), tensió arterial, glicèmia sanguínia, qüestionari sobre hàbits alimentaris i una mostra d’orina. La mesura de les variables a la sortida/arribada comportarà un temps màxim de 10 minuts.
Al llarg del recorregut es mesuraran les variables “glicèmia sanguínia, pressió arterial, pes, temperatura i una anamnesi de consum d’aliments sòlids i líquids durant la carrera” en 3 avituallaments diferents. El temps necessari per agafar les mostres és d’uns 30 segons per a cada un dels 3 controls diferents.
Els coordinadors d’aquest estudi són els professors Raimon Milà i Martí Noguera (raimon.mila@uvic.cat o marti.noguera@uvic.cat).