Els dies 9,10 i 11 de juliol va tenir lloc la tretzena edició del Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI) a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB). Amb el lema “Docents d’avui per a la universitat del demà”, el congrés va abordar com l’educació superior i les universitats es troben immerses en un moment de canvis, reptes i transformació. Tal com va afirmar el rector de la UB, Joan Guàrdia, “No ens trobem en una època de canvi, sinó en un canvi d’època”.
Durant els tres dies es van celebrar tres sessions plenàries i es van presentar múltiples comunicacions orals, pòsters i tallers organitzats en quatre grans eixos: el desenvolupament professional del professorat; l’estudiantat i la vida universitària; la universitat com a motor de transformació social; i les metodologies docents i experiències d’aprenentatge.
Per part de la Facultat de les Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) hi van participar la professora del Grau d’Infermeria Vanesa Torres Cano i la infermera Júlia Casacuberta Roca. La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) hi va estar representada també per Antoni Portell i Llorca, director del Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE), el qual col·labora des de fa anys en l’organització i la moderació de meses. A més a més, també hi havia, entre d’altres, professorat de la FETEP (Sònia Esteve), de la FCTE (Jordi Surinyach) i de la Facultat de Medicina (Irene Veganzones).
Vanesa Torres Cano va presentar un pòster que s’emmarca dins d’un projecte que té com a objectiu implementar un projecte transversal cooperatiu a les diferents assignatures del primer curs del Grau en Infermeria. El projecte, desenvolupat durant els cursos 2023-2024 i 2024-2025 amb la participació de 340 estudiants i 13 professors, es centra en el treball en equip al voltant d’una malaltia concreta escollida per cada grup reduït d’estudiants (de cada classe en sortien uns 10). Aquests van abordar aquesta malaltia des de la perspectiva de les diferents assignatures i van elaborar dos productes de divulgació científica, un en format pòster i l’altre en format digital. L’avaluació del projecte va incloure l’autoavaluació dels estudiants, la coavaluació entre iguals i l’avaluació per part del professorat. L’estudi mostra resultats favorables per a la integració de coneixements de les diverses assignatures i l’adquisició profunda dels coneixements de la malaltia escollida, a més d’obtenir resultats positius en les enquestes de satisfacció passada als estudiants al final del projecte. El projecte presentat forma part del Programa PIRE de la nostra universitat, de la qual van rebre un ajut a la convocatòria 2023 i que té com a IP el professor Tony Valente.
Per altra banda, Júlia Casacuberta Roca va realitzar una comunicació oral sobre els resultats del pilotatge del projecte GEROS implementat inicialment a l’assignatura de Fisioteràpia Comunitària del Grau en Fisioteràpia. El projecte GEROS és un Programa d’Aprenentatge i Servei basat en la Valoració Geriàtrica Integral (VGI) i la promoció de la salut. Aquest programa, vinculat a diferents assignatures dels graus en Fisioteràpia, Infermeria, Teràpia Ocupacional, Nutrició Humana i Dietètica, i Psicologia, permet que els estudiants realitzin la Valoració Geriàtrica Integral (VGI) a persones majors de 60 anys de la comunitat que es desplacen de manera autònoma a la FCSB. El programa està dissenyat per abordar els complexos reptes de salut que afronta aquest segment poblacional, amb un enfocament en la prevenció de la fragilitat i la millora de la capacitat intrínseca i la qualitat de vida. En el pilotatge hi han participat 164 estudiants, els quals han expressat un alt grau de satisfacció amb l’experiència. La majoria ha destacat un augment significatiu dels seus coneixements i competències en la VGI, la comunicació, la capacitat de resolució de problemes i la integració de coneixements dins l’assignatura. El projecte compte amb el finançament de la convocatòria IMPACTE 2023 de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i el suport de la FCSB.
Amb aquestes aportacions, la FCSB reafirma el seu compromís amb la innovació docent i la transformació social a través de l’educació superior.