Dins del projecte europeu Erasmus+ Join4Joy, la seva investigadora principal, la Dra. Laura Coll Planas, professora del Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària de la FCSB i investigadora del grup de recerca “Methodology, methods, models and outcomes of health and social sciences (M3O)” de la UVic-UCC, ha presentat recentment una comunicació tipus pòster a l’EuGMS Congress celebrat a Hèlsinki al mes de setembre. Juntament amb ella va participar també un altre soci col·laborador (partner) del projecte: l’AGAPLESION Bethesda Klinik Ulm, representat per la Dra. Dhayana Dallmeier.
El pòster es va centrar principalment en la comunicació dels resultats preliminars extrets a partir de la celebració de diversos grups focals i entrevistes a diferents països (Itàlia, Alemanya, Espanya, Dinamarca, França) amb els que es va pretendre conèixer l’opinió de diversos actors (professionals, acadèmics, estudiants, gent gran, familiars de gent gran, gestors, etc.) sobre com afavorir que les persones més grans de 65 anys gaudeixin de l’activitat física per afavorir hàbits de vida més actius i menys sedentaris, des d’una perspectiva d’inclusió social i d’accés a les poblacions més vulnerables.
Les persones grans tenen un concepte ampli de l’activitat física vinculat a activitats significatives i quotidianes, però també obstaculitzat per limitacions relacionades amb l’edat i associat a aspectes negatius com la fatiga. Des del projecte identifiquen les barreres per a la pràctica de l’activitat física i els factors motivacionals (per exemple, percebre una millora en la funció,salut física i mental). Les interaccions socials es reconeixen com un benefici molt valuós de l’activitat física en els diferents grups.
El paper del formador és clau proposant tasques alegres, motivant els participants i creant un sentiment de pertinença. La consciència cultural és necessària per experimentar adaptacions i arribar a les minories. Els resultats es van utilitzar per definir els 9 principis bàsics del programa JOIN4JOY PA.
El projecte Join4Joy s’està iniciant però ja té disponible una web: www.join4joy.eu. En el projecte participen estudiants del grau en Fisioteràpia de la UVic-UCC, contribuint així al seu aprenentatge involucrant-se en totes les fases: formació teòrica, avaluació de participants, impartició de la intervenció, creació de comunitats online, etc.
Sobre el projecte Erasmus+ Join4Joy
El projecte Erasmus+ Join4Joy vol implementar programes d’activitat física per persones grans en entorns comunitaris i residències posant el focus en gaudir de l’activitat per combatre el sedentarisme i la inactivitat des d’una perspectiva socialment inclusiva.
Join4Joy involucra entitats de cinc països europeus i és finançat pel programa Erasmus+ de la Comissió Europea (ERASMUS-SPORT-2021-SCP). Tots ells estan coordinats des de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, a través del seu grup de recerca, M3O. La Dra. Laura Coll és la investigadora principal i el Dr. Javier Jerez lidera el grup de treball dedicat al desenvolupament i implementació del projecte en residències per a gent gran.
L’equip de la UVic el completen altres membres del mateix Grup de Recerca com Montse Romero, Ricard Castro, Eduard Minobes, Carles Parés, Laia Briones i Andrea Fuente. Del nostre país també hi participen la Fundació Salut i Envelliment de la UAB i la Fundació Blanquerna. La resta de col·laboradors (partners) europeus inclouen a Istituto Europeo per lo sviluppo socio economico associazione (Itàlia), Sport Initiative et Loisir Bleu Association (França), Syddansk Universitet (Dinamarca) i Agaplesion Bethesda Klinik Ulm (Alemanya).
Els objectius del projecte són principalment co-crear i implementar un programa socialment inclusiu per promoure un estil de vida més actiu, centrat en el fet de gaudir l’activitat física. El programa resultant tindrà dues branques: el JOIN4JOY-C, dirigit a la gent gran que viu en la comunitat, i el JOIN4JOY-NH, per a residents d’atenció de llarga durada. En tots els casos, s’aplicarà una perspectiva d’inclusió social per reduir les barreres d’accés a l’activitat física de caràcter socioeconòmic, cultural, funcional i de salut. Durant la implementació, s’avaluaran el procés i els resultats per determinar-ne la viabilitat, l’acceptabilitat i l’impacte i, finalment, replicar la formació amb la metodologia de formació del formador. Un altre braç important del projecte, i característic dels programes Erasmus+, serà la seva repercussió sobre l’àmbit estudiantil i professional. Per això, es formarà a professionals i estudiants sobre els elements clau del programa com són les tècniques de canvi de comportament. Al llarg del procés, es crearan comunitats virtuals de pràctica per tal que la diversitat d’agents implicats puguin compartir coneixements i experiències tant a nivell local com global, així com per a millorar la sostenibilitat del projecte.
La metodologia utilitzada en aquest projecte es basa en el procés de co-creació amb usuaris finals, familiars, professionals, estudiants i responsables polítics, que es va dur a terme a través de grups focals i entrevistes personals. En base a la co-creació serà es desenvoluparà una guia del programa i una plataforma de formació en línia vinculada a les comunitats virtuals de pràctica. Arribarà a un total de com a mínim 144 persones grans, 9-15 estudiants i més de 300 professionals.
Mitjançant la seva aplicació transversal i la implicació de diversos actors socials, aquest projecte pretén tenir impacte en la investigació, la política i la pràctica actuals mitjançant la promoció d’un canvi en la cultura de l’activitat física.
Qualsevol persona interessada en el projecte pot posar-se en contacte amb Andrea Fuente [andrea.fuente@uvic.cat], gestora del projecte.
Des del projecte JOIN4JOY, través de les xarxes socials del Grup de Recerca M3O, s’anirà informant dels seus progressos. de futurs resultats i formacions gratuïtes en l’execució del projecte cap a una activitat física divertida i inclusiva en la població major de 65 anys.