El Govern de la Generalitat de Catalunya ha encarregat a UNIDISCAT un estudi sobre la situació de la salut mental en els camps universitaris. L’UVIC-UCC participa des del seu inici a través del Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica i de la Càtedra de Salut Mental en la comissió creada per a la realització d’aquest estudi.A més de participar de la part quantitativa de l’estudi, l’UVIC-UCC està liderant a través de la Càtedra de Salut Mental la dimensió qualitativa del mateix. Així el director adjunt de la càtedra i professor de la FCSB, Salvador Simó, i la doctoranda Catalina Espitia durant aquest mes d’octubre i novembre han liderat 3 grups focals amb estudiants, PAS i PDI. L’objectiu de l’estudi qualitatiu és comprendre millor aquesta realitat 8quins han sigut els aspectes estressants i protectors), per proposar estratègies de millora de la salut mental als campus catalans. Els grups focal s’han fet en línia per garantir la màxima participació d’universitats de tot el país. Cada grup ha tingut entre 8 i 12 participants. L’últim grup focal es va fer el passat dilluns 6 de novembre. Els resultats d’aquest es presentaran a final d’any.
Precisament la tesi doctoral de Catalina Espitia està centrada en estratègies per millorar la salut mental als campus i per prevenir l’abús de drogues i l’automedicació.
Així mateix, l’UVIC-UCC ha liderat la comissió creada en paral·lel sobre la promoció de la salut mental. Aquesta comissió va desenvolupar una jornada coordinada pel mateix Dr. Simó de reflexió i intercanvi de bones praxis per la promoció de la salut mental als campus universitaris, presidida per la Sra. Magda Casamitjana, Coordinadora del pacte Nacional per la Salut Mental, al Departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya. Durant la jornada es va presentar entre d’altres el programa de suport a l’estudiant de la UVic-UCC, posant èmfasi en la necessitat del suport emocional i pel benestar mental dels estudiants durant i desprès de la pandèmia.