L’obesitat és una de les malalties més prevalents a nivell mundial. A Espanya, afecta el 19,3% dels homes i el 18% de les dones. No obstant això, aquesta no és simplement una qüestió de pes, sinó d’excés de teixit adipós. Per aquest motiu, és fonamental canviar l’enfocament, deixar d’utilitzar els mètodes clàssics per diagnosticar i classificar l’obesitat i fer servir mètodes més acurats i precisos, ja que no parlem de quantitat, sinó de qualitat.

La valoració morfofuncional és aquella que permet fer una avaluació de la composició corporal i de la funcionalitat del cos. Aquesta tècnica permet una avaluació detallada de la composició corporal i la funcionalitat del cos, mitjançant mètodes com la impedància elèctrica, l’ecografia nutricional (que inclou ecografia muscular i abdominal), i proves funcionals de força, com el test de la cadira, el SPPB o el handgrip, entre d’altres.

Al Grau en Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, apostem per la innovació i per la incorporació d’aquestes tècniques a la pràctica clínica. En aquesta línia, els estudiants de 3r curs, en el marc de l’assignatura de Dietoteràpia II, han participat en un taller pràctic on han tingut l’oportunitat de treballar amb ecografia, termografia i altres eines avançades. Aquesta experiència els ha permès familiaritzar-se amb el funcionament i la interpretació dels resultats obtinguts, preparant-los per aplicar aquestes tècniques en la seva futura pràctica professional.