Durant el mes de maig va tenir lloc el seminari en línia vinculat al Màster universitari en Alimentació i Sostenibilitat de la UVic, a càrrec d’Adriana Gálvez, responsable de projectes d’innovació i alimentació de la Fundació Alícia.
La Fundació Alícia és el primer centre de recerca en cuina amb rigor científic i impacte social, amb més de 20 anys de trajectòria. Realitzen investigacions aplicades en l’àmbit de la gastronomia desenvolupant solucions pràctiques i adaptades a les necessitats de les persones, col·lectius i sectors per aconseguir una alimentació sana, sostenible i bona.
L’Adriana va presentar l’Índex Alícia, una eina per concretar el significat de “què és menjar millor”, i va explicar la seva aplicació en diferents projectes innovadors desenvolupats amb productors i petites empreses del sector agroalimentari.
Alguns exemples compartits van ser:
-
Estratègia de promoció del “Gall del Penedès”: estudi i proposta de línies per potenciar i deslocalitzar el consum del Gall del Penedès a través de les seves possibilitats gastronòmiques fomentant l’economia circular. Desenvolupament de nous productes i foment.
-
Promoció de l’albergínia blanca: creació de coneixement entorn de l’albergínia blanca per promoure’n la producció, venda i consum, així com la feina del sector primari.
-
Huma Broth (Alta Ribagorça): programa d’aprofitament de subproductes de la indústria càrnia per al desenvolupament de brous funcionals.
-
ByFood: reaprofitament de subproductes de la indústria avícola per a l’optimització d’elaborats xxxxxxxx
-
Mengem d’aquí: promoció d’una alimentació rica, sana, variada, equilibrada i sostenible als menjadors escolars.
-
Restaurants innovadors: projecte pilot de creació d’una xarxa de restaurants innovadors amb l’objectiu de transferir coneixement i implementar innovacions alimentàries en la seva oferta.
-
OncoAlícia: projecte de medicina culinària per a persones que estan en tractament oncològic i necessiten adaptar la seva alimentació.
-
Adaptació de dietes triturades en centres residencials per millorar la qualitat i acceptació dels menús triturats.
Cristina Vaqué Crusellas, docent del Màster Universitari en Alimentació i Salut, destacava com la Fundació Alícia, a més de donar resposta i solucions a les necessitats del sector agroalimentari, era una font d’inspiració per a professionals i entitats que volen promoure el valor de la salut, la sostenibilitat i el plaer dels aliments.