A l’assignatura de Dietoteràpia III, els estudiants de quart curs del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC van treballar a la classe, diferents menús adaptats per a persones amb disfàgia. Les persones afectades amb disfàgia tenen dificultat o impossibilitat per empassar qualsevol tipus d’aliment sòlid i líquid, s’han d’alimentar a base de triturats. Per aquesta raó, des del grau s’han ideat menús i s’han adaptat per a persones amb aquesta simptomatologia de forma que siguin visualment més atractiu que un simple triturat.

En aquesta classe es busca la innovació gastronòmica per aquestes persones a través de diversos motlles d’aliments en què, després de triturar els aliments individualment, es col·loca a cada motlle amb la forma de cada aliment i així saben el que estan menjant, identifiquen el sabor i la forma i ho fa menys monòton. Per últim, van fer ús de la impressora 3D d’aliments que imprimeix els aliments segons la forma que li marques de forma automàtica. L’aparell té cartutxos de diferents gruixos on es posa l’aliment ja triturat, i aquest l’imprimeix amb la forma desitjada i millorar l’alimentació d’aquestes persones a nivell sensorial. Un cop creada la forma d’aquests aliments, es pot consumir al moment o es poden fornejar per acabar de cuinar i donar-li una textura i color més real.