El 4 d’octubre va tenir lloc la jornada internacional Atenció a les Comunitats de Refugiats des de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional: Experiència d’un Projecte Educatiu Interprofessional. Aquesta trobada és la que clou el projecte “Persons with Refugee Experience Educational Project Interprofessional (PREP-IP)”, desenvolupat des de 2021 i en què ha participat la UVic-UCC.
El projecte “PREP-IP” ha permès elaborar un marc de referència per a professionals dels àmbits de la salut i social que treballen amb refugiats. Aquest document s’acompanya d’una revisió sistemàtica de com introduir en l’educació universitària cursos breus basats en microcredencials. Igualment, s’hi han recollit bones praxis en l’àmbit internacional. A més a més, arran del projecte, també s’han creat un Open Book, que es podrà descarregar en format digital de manera gratuïta, i un estudi de cas que reflexiona sobre el mateix procés educatiu del projecte international i interprofessional, disponibles la primavera de 2025.
El projecte també ha generat una formació en línia de deu setmanes, desenvolupada en dues edicions, una a l’abril-maig i l’altra a l’octubre-novembre de 2024. Cada formació es dividia en cinc mòduls: migracions globals, experiències de refugiats en un nou context sanitari i social, navegant pels sistemes de salut i la pràctica transformadora mitjançant la col·laboració interprofessional i intersectorial, la diversitat en la societat i l’atenció sanitària. L’últim mòdul, que anava a càrrec de la UVic-UCC, parlava sobre determinants socials i laborals de la salut mental. Es preveu tornar a obrir el curs, que ja ha format prop de 300 participants de tot Europa.
La degana del Col·legi Oficial de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC), Carme Olivera, juntament amb el vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB), Eduard Minobes, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada. També van inaugurar les ponències, els coordinadors dels graus en Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional, Mirari Ochandorena i Josan Merchan, respectivament. La conferència destacada, la va pronunciar Theo Bogeas, de Solidarity Now-Grècia, amb una àmplia experiència en el treball amb comunitats de refugiats. La cloenda va anar a càrrec de Michel Landry, membre del projecte i president de la Federació Mundial de Fisioteràpia.
Per part de la UVic-UCC en el projecte “PREP-IP” hi va participar Salvador Simó, investigador principal del projecte i membre del grup de recerca en Innovació en Salut Mental i Benestar Social (ISaMBeS); Daniel Jiménz, investigador d’ISaMBes, i investigadors del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O), Josan Merchan, Mirari Ochandorena, Ricard Castro i Montse Romero. El consorci europeu del projecte, l’integraven les universitats de Center for Migration Health de Turquia, el Trinity College Dublin d’Irlanda, la Western Norway University of Applied Sciences de Noruega i la HAWK University of Applied Sciences and Arts d’Alemanya.
La UVic-UCC és una de les universitats que ha integrat un consorci europeu, juntament amb les universitats de Center for Migration Health de Turquia, el Trinity College Dublin d’Irlanda, la Western Norway University of Applied Sciences de Noruega i la HAWK University of Applied Sciences and Arts d’Alemanya.
La jornada internacional va ser inaugurada per la degana del Col·legi Oficial de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC) Carme Olivera, el vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Eduard Minobes, així com els coordinadors de Fisioteràpia Mirari Ochandorena i de Teràpia Ocupacional Josan Merchán.
El terapeuta ocupacional Theo Boegas, de Solidarity Now-Grècia, amb una àmplia experiència en el treball amb comunitats de refugiats, va impartir la conferència Apoderant les comunitats de persones refugiades en els diferents moments de les crisis des de la Teràpia Ocupacional.
El professor de la FCSB, Salvador Simó, va compartir els principals resultats del projecte, que poden ser consultats en el seu
web. S’ha creat un marc de referència per a professionals dels àmbits salut i social que treballen amb refugiats. Aquest document s’acompanya d’una revisió sistemàtica de com introduir en l’educació universitària cursos breus basats en micro-credencials. De la mateixa forma s’han recollit bones praxis en l’àmbit internacional.
S’ha creat un curs de formació en línia de deu setmanes de les quals s’ha fet una edició a l’abril-maig i una altra a l’octubre-novembre de 2024. Està dividida en zinc mòduls: el primer Global Migrations, el segon Refugee experiences in new health and social context, el tercer Navigating Health Systems and Transforming Practice through Interporfessional and Intersectoral Collaboration, el quart Diversity in Society & in Health Care i finalment l’últim dels mòduls és Social and Occupational Determinants of Mental Health. D’aquest cinquè mòdul se n’ha encarregat la UVic-UCC, i tractarà sobre la salut mental i ocupacional de les persones refugiades. Aviat es tornarà a obrir el curs que ja ha format prop de 300 participants de tota Europea.
També s’ha creat un open book i un case study que reflexiona sobre el mateix procés educatiu del projecte International i interprofessional, que estaran disponibles la primavera de 2025.
Un altre resultat destacat en el projecte de Photovoice on persones de la comunitat de refugiats a Catalunya, Alemanya, Noruega a i Irlanda han reflexionat sobre diferents temes proposats al llarg del projecte de recerca (com són la identitat, el benestar, la participació social i els drets humans, etc.).
La conferència de clausura va ser impartida per Michel Landry membre del projecte i president de la Federació Mundial de Fisioteràpia amb el títol el rol de la fisioteràpia en la cura dels refugiats i el projecte PREP.
L’equip del projecte va tancar la jornada tot mostrant les fotografies i les narratives del projecte de Photovoice fet a Catalunya. Destaca el fet una recercadora ucraïnesa de la mateixa comunitat de persones refugiades ha liderat aquesta recerca. Veure link al vídeo amb les fotos i narratives dels 5 paisos a:
https://youtu.be/BxGffAuDdtk
Ja s’esta treballant en una nova edició del projecte per als anys vinents.