La presentació del llibre Infermeres en guerra, de la investigadora M. Cinta Sadurní i el periodista Xavier Bardolet, va convocar dijous passat al Museu d’Art Medieval (MEV) més de cent persones en un acte d’emoció, memòria i reconeixement.

El llibre de Sadurní i Bardolet és una història, la de l’Hospital de les Brigades Internacionals que es va instal·lar a Vic l’abril de 1938, plena d’històries, el testimoni de les infermeres que hi van treballar. I el fil d’aquestes històries petites, que donen compte del dolor de les guerres i de la solidaritat entre les persones que es mouen per ideals, es va poder seguir entre els assistents. Com és el cas de Margarita Costa, filla de l’ajudant d’infermeria Soledat Ralló, que va ser a l’Hospital des que va entrar en funcionament i fins que van rebre l’ordre d’evacuació, el gener de 1939.

El públic també va respondre amb aplaudiments la intervenció de Teresa Llach, membre de la comunitat de Carmelites de la Caritat del convent de l’Escorial. Llach va expressar la satisfacció que el seu convent, el mateix edifici que havia estat confiscat per homes armats i d’on havien hagut de fugir cent noranta religioses quan va esclatar la Guerra Civil, hagués servit per donar aixopluc, cures i suport a ferits i malalts. El professor i historiador Josep Casanovas, que ha fet la revisió de continguts del llibre, va celebrar que hi hagués obres com aquesta que, de manera molt divulgativa, fan conèixer una etapa tan crucial de la nostra història.