L’entomofàgia consisteix en la ingesta d’insectes com a part de l’alimentació habitual d’una persona o població. I és que els insectes són una bona font de proteïna i poden ser una opció vàlida per complementar la necessitat d’aliments que tindrà el planeta Terra en els pròxims anys. De fet, els insectes ja formen part de l’alimentació habitual a molts territoris, les formigues “culones” són un plat exquisit a Colòmbia, els escorpins o les paneroles a Àsia…, no obstant això, en el nostre territori encara hi ha una barrera cultural massa important per poder-ne facilitar aquesta introducció.
En aquest context, es va organitzar un taller amb els estudiants de 4t curs del Grau en Nutrició Humana i Dietètica en el marc de les assignatures d’Alimentació i Medi Ambient i Restauració, Creativitat i Gastronomia. L’objectiu era donar a conèixer aquests aspectes socials i culturals vinculats a la ingesta d’insectes, però també poder valorar si poden contribuir a millorar la sostenibilitat del planeta. A més a més, es van preparar diferents receptes per poder provar-los i valorar els aspectes gastronòmics i sensorials de les 3 espècies autoritzades pel consum humà a Europa, com és el cuc de la farina en les seves diferents etapes de creixement, el grill i el saltamartí.
Els resultats van ser molt positius i es va poder constatar com l’acceptació varia si l’insecte és visible o, per contra, s’utilitza en forma de farina. Aquesta activitat es va fer en col·laboració amb l’empresa NGN que engreixa i comercialitza insectes a diferents punts d’Europa.