Salvador Simó ha liderat com a ponent convidat, la taula sobre recerca amb relació a l’art i la cultura i el seu impacte en la salut i la inclusió social, desenvolupada en el marc de l’III Congrés Nacional de Teràpies Creatives, celebrat a Tenerife el passat 5 de desembre en el marc del TEA – Centre d’Arts escèniques de Tenerife, un impressionant edifici dels arquitectes suïssos Herzog & de Meuron.
En la seva ponència, Salvador Simó ha parlat de la importància de generar evidència científica en aquest àmbit. L’aplicació terapèutica de l’art i la cultura és una de les línies de recerca que el Dr. Simó està liderant des del grup de recerca Innovació en Salut Mental i Benestar Social (GR-ISAMBES). Dins d’aquesta línia ja ha realitzat recerques per a conèixer l’impacte que té l’art i la cultura en la salut mental i la participació social de persones amb diferents problemàtiques de salut o socials. Així ha desenvolupat projectes de recerca acció amb institucions de gran prestigi com el Museu Thyssen de Madrid, La Fundació Serralves de Porto, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, l’Auditori Nacional de Catalunya. Però sens dubte el millor projecte és el que està liderant juntament amb l’Ajuntament de Vic Cultura i benestar, ja que en aquest projecte d’investigació acció s’han integrat totes les institucions culturals i els museus de la ciutat per a donar activitats gratuïtes a persones amb problemes d’Alzheimer, amb problemes de salut mental, amb diversitat intel·lectual o persones refugiades. Així durant 2023 l’ajuntament juntament amb l’UVIC-UCC ha aconseguit crear un programa de 40 activitats gratuïtes per a aquests col·lectius, en el qual s’espera una participació aproximada de 1000 participants. Aquest és un exemple del compromís de la UVic-UCC amb el territori. Una recerca que es tradueix a millorar la qualitat de vida i participació social de la comunitat. També destaca el doctorat industrial que el Dr. Simó lidera amb Osonamet, amb el doctorand Jaume Cases sobre l’impacte en la salut mental i lluita contra l’estigma del projecte “Parelles artístiques”.
L’artteràpia precisament és una de les línies conductuals del grau de Teràpia Ocupacional, ja que l’art i la cultura són una ocupació significativa. Prova d’això és el Congrés d’Artteràpia que recentment va organitzar el passat 12 de desembre, el grau de Teràpia Ocupacional de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, amb un gran èxit de participació.