L’emergència sanitària causada per la COVID-19 ha fet que s’hagi hagut d’adaptar tota l’activitat de la UVic, des de la docència fins a la recerca. El grup de recerca M3O també ha hagut de reorientar la seva activitat, que ha passat a ser tota en línia, i que permet així mantenir les reunions mensuals del grup i de projectes de recerca, entre d’altres.
Des del grup de recerca expliquen que estan orgullosos de la tasca assistencial que estan fent diferents professionals del grup, treballant a primera línia i amb una gran pressió assistencial i psicològica. A més a més, diferents professionals del grup que s’havien centrat en l’àmbit de la docència, gestió i recerca s’han reincorporat a la seva tasca assistencial per donar suport en aquests moments.
Per altra banda, s’ha aturat o reestructurat l’activitat de diferents projectes de recerca que estaven en marxa, i s’han posposat trobades presencials internacionals, i s’ha plantejat el format online. Un projecte especialment afectat, però, ha estat l’OsoNaH, que té l’objectiu d’estudiar la prevalença d’incontinència urinària i els seus factors associats a les residències geriàtriques d’Osona. A més d’aquest objectiu principal, el projecte estudia factors com el sedentarisme, caigudes, fragilitat, nutrició, etc, d’una gran mostra de residents de la comarca, i vàries tesis doctorals i TFG hi estan vinculats. El projecte ja estava en fase de presa de mesures, que s’havien completat a 4 residències en el moment d’esclatar l’epidèmia i ja comptava amb una mostra de més de 100 persones. Evidentment la presa de mesures s’ha hagut d’aturar i no es podrà reprendre fins que sigui segur per a les persones que viuen a les residències geriàtriques, un dels col·lectius més vulnerables i afectats per la COVID-19. L’equip no s’ha aturat i s’ha reorientat l’activitat per prioritzar la recerca bibliogràfica i s’han realitzat 7 seminaris online sobre el tractament de les dades recollides. També s’està treballant per poder-hi incloure el seguiment i la valoració de l’impacte de l’epidèmia en la mostra actual, amb dades que poden ser interessants per a la gestió.
També s’ha posposat un any la I Jornada del grup M3O que estava prevista per aquest passat 21 d’abril. Donada la situació s’ha decidit traslladar-la a l’any vinent, preveient que les mesures per a contenir l’epidèmia seran aplicables durant un temps més o menys llarg, però poc previsible en aquests moments.
En darrer lloc, s’ha adaptat l’activitat dels doctorands, especialment d’aquells que han vist afectada la recollida de dades per a les seves tesis o els que estan realitzant tasca assistencial. També s’està treballant per a dissenyar i sol·licitar nous projectes que contribueixin en el coneixement i l’evidència científica de l’impacte de la COVID-19 a la població, especialment la més vulnerable i gent gran, així com poder-la mitigar. I tots els membres que realitzen docència estan fent un esforç per adaptar-la a un format totalment online, així com la seva avaluació, per garantir la qualitat de l’aprenentatge dels alumnes.