El grau en Teràpia Ocupacional de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) celebra que fa deu anys la UVic-UCC va començar a impartir aquests estudis, que segueixen en marxa un quart de segle després. Des de 1998 fins al dia d’avui ja han passat per les seves aules més de 500 estudiants, que s’han format per ser professionals capaços d’integrar-se en equips de treball sociosanitaris multidisciplinaris.

La Teràpia Ocupacional és una professió molt vocacional, que implica la voluntat d’ajudar els altres, i l’activitat professional es desenvolupa en àmbits molt diversos. Com a professionals sanitaris i socials que són, poden treballar en totes les etapes del cicle vital, des de la infantesa, atenent infants amb problemes de desenvolupament; a l’adolescència, treballant amb nois i noies que tenen una lesió neurològica; a l’edat adulta, amb persones que tenen problemes de salut mental, i a la tercera edat, treballant amb patologies diverses com ara ictus o deteriorament cognitiu, només per posar alguns exemples.

Mentre dura el procés de formació, els terapeutes ocupacionals adquireixen les habilitats i els coneixements necessaris per treballar activitats de l’àmbit de la vida quotidiana, el lleure, la participació social o l’esfera laboral. És per això que la professió ofereix un gran ventall de sortides professionals en els àmbits de la salut, el sociosanitari i el social, i en àrees d’assessorament, educació i lleure. A més a més, la UVic té grups de recerca que obren la porta als terapeutes ocupacionals a continuar la carrera acadèmica fins al doctorat.

Des de fa tres anys, el grau s’ofereix també en format semipresencial, tot ampliant la formació virtual fins a un 70 %, per tal de facilitar a les persones que estan treballant o que volen cursar una segona titulació, que ho puguin fer amb la màxima flexibilitat possible.

Analitzant l’impacte de la professió a Osona

El pròxim dijous 23 de maig, a les 17 h, tindrà lloc a la Sala Mercè Torrents de la UVic l’acte de commemoració d’aquest primer quart de segle del grau en Teràpia Ocupacional, que se centrarà a analitzar la influència del grau a la comarca d’Osona. La jornada començarà amb una conferència de la directora del Pacte Nacional de la Salut Mental, Magda Casamitjana, que parlarà del “Recorregut de la Teràpia Ocupacional en l’atenció de la salut mental a Catalunya en els darrers 25 anys”. Seguidament, tindrà lloc una taula rodona, moderada pel professor i investigador Salvador Simó, en què cinc terapeutes professionals, alguns dels quals exestudiants de la UVic, explicaran com desenvolupen la seva carrera professional en diferents entitats i centres osonencs. A tall de cloenda, la degana del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya, Carme Olivera, parlarà sobre “Caminant cap al reconeixement i la transformació professional”.

El tret de sortida a la jornada, la donarà el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, acompanyat per la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Míriam Torres, i la coordinadora del grau, Judit Rusiñol.