El dietista-nutricionista Julio Basulto, professor del grau en Nutrició Humana i Dietètica, va presentar, aquest passat dijous 24 d’abril, davant de 200 persones, un webinar sobre com les xarxes socials influeixen en la percepció social de l’alimentació, destacant-ne tant els perills com el potencial transformador.

Durant l’exposició, Basulto va advertir sobre la proliferació de desinformació nutricional en plataformes com Instagram i X, on nombrosos influencers i gurus de la salut sense formació adequada difonen consells erronis, i va explicar, per exemple, que una revisió de més de 1.100 publicacions en comptes amb més de 100.000 seguidors va revelar que la qualitat del contingut nutricional era “extremadament baixa”.

Recolzat en diverses publicacions científiques, Basulto va subratllar que hi ha una relació sòlida entre l’ús de xarxes socials i problemes com la insatisfacció corporal i els trastorns de l’alimentació. Alhora, va alertar sobre l’impacte negatiu en l’augment del sobrepès i l’obesitat, especialment entre joves.

Tot i això, també ha destacat el costat positiu: “el creixement d’una massa crítica informada en xarxes ha estat clau per frenar pseudoteràpies i divulgar hàbits saludables”. Les xarxes, ben utilitzades, poden ser eines eficaces per fomentar decisions informades i combatre malalties no transmissibles.

El webinar va ser també una forma d’oferir una guia pràctica als assistents, per identificar els falsos gurus de l’alimentació i la necessitat de basar-se en evidència científica sòlida abans de seguir qualsevol recomanació nutricional. Basulto també va defensar el principi de precaució a la salut pública, i va recalcar la importància de l’ètica professional en el treball sanitari.

Finalment, va deixar un missatge clar: madurar implica saber distingir entre allò popular i allò veritablement valuós. En un temps dominat pels “fets alternatius”, comunicar la ciència amb rigor és més important que mai.