La UVic-UCC celebra el 25è aniversari del grau en Nutrició Humana i Dietètica, que ha format un total de 667 titulats des del seu inici. L’acte commemoratiu es va celebrar a la Sala Mercè Torrents del Campus Vic, amb un programa que incloïa una conferència, una taula rodona i el reconeixement del professorat jubilat del grau.
Un quart de segle de creixement, innovació i internacionalització
Des del seu inici com a diplomatura, el curs 1999-2000, fins a l’adaptació a grau amb el Pla de Bolonya onze anys després, el grau ha implementat canvis significatius: la introducció del Treball de Fi de Grau, la incorporació de més hores de pràctiques externes; la implantació d’assignatures específiques com Elaboració de Projectes o un enfocament basat en l’evidència científica. Una de les curiositats que ha marcat la seva trajectòria és que la UVic-UCC va ser la primera universitat a Catalunya a oferir aquest grau en format semipresencial, fet que va permetre l’entrada de nous perfils d’estudiants que volien combinar els estudis amb responsabilitats laborals o familiars.
Altres fites destacades d’aquests estudis són l’ús dels laboratoris de dissecció de la Facultat de Medicina des de fa tres anys per oferir un millor coneixement del cos humà; la incorporació gradual de la docència en anglès, amb més de 25 crèdits ECTS en aquesta llengua, i el desplegament de simulacions clíniques des del curs 2022-2023. El grau té actualment més de 30 professors dietistes nutricionistes especialitzats en diferents àmbits professionals i 185 convenis de pràctiques en àmbits diversos com la nutrició clínica, esportiva i comunitària, o la restauració col·lectiva.
Aposta clara per la internacionalització
Els estudiants del grau en Nutrició Humana i Dietètica tenen l’oportunitat de participar en mobilitats internacionals, tant d’estudis com de pràctiques, en 15 països d’Europa i d’Amèrica Central i del Sud. A més, s’hi ofereixen programes BIP (Blended Intensive Programs), que combinen una mobilitat curta amb treball en línia i reforcen l’estratègia d’internacionalització des del mateix centre. Així mateix, els estudiants poden integrar-se en projectes internacionals de recerca o participar en el projecte COIL (Collaborative Online International Learning) “First Plates”, en el qual col·laboren amb estudiants de Bèlgica i Polònia en el marc de l’assignatura English for Health Sciences.
El catedràtic Abel Mariné, principal ponent de l’acte de celebració
La jornada de celebració va començar amb una visita guiada a les instal·lacions del grau, seguida de la benvinguda institucional a la Sala Mercè Torrents, a càrrec del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i de la coordinadora del grau, Anna Vila Martí. El catedràtic de Nutrició i Bromatologia i professor emèrit de la Universitat de Barcelona (UB) i referent en l’àmbit de la nutrició, Abel Mariné, va impartir la conferència “Evolució de l’alimentació i reptes futurs per als dietistes nutricionistes”. Posteriorment, es va dur a terme una taula rodona per analitzar el passat, el present i el futur de la professió, amb la participació d’exestudiants del grau.
La jornada va cloure amb la intervenció de la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Míriam Torres, després de retre un petit homenatge al professorat jubilat.