Aquest passat 19 de novembre es va projectar el documental “Las mamás belgas” (Sven Tuytens, España, 2016) juntament amb la conferència “L’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent. Solidaritat en temps de guerra. 1937-1939” que va fer Joan Torró Martínez, doctor en pedagogia i educador social, en el marc del cicle “Humanitats en transició”.
La conferència va tenir lloc a la Sala Mercè Torrents, on el Dr. Torró, investigador de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent i col·laborador del documental, va iniciar la seva presentació amb el record que el 19 de novembre de 1933 va ser la primera vegada que les dones van poder votar a Espanya.
Tot seguit, el Dr. Torró va contextualitzar Ontinyent com a ciutat de rereguarda, i per tant, dedicada a la protecció dels més febles (nens refugiats, malalts, ferits, etc.). Va ser en aquest context, quan al 1937 es crea l’Hospital Militar Internacional pensat per acollir entre 700 i 1.200 ferits i malalts, situant-lo en El Col·legi dels Pares Franciscans.
Després d’aquesta introducció es va emetre el documental i, tot seguit, es va aprofundir en alguns aspectes vinculats amb l’organització, personal i l’efecte que va tenir aquest hospital i sobretot de les “mamàs belgues”. El Dr. Torró va il·lustrar la importància d’aquestes dones en l’imaginari ontinyentí, a partir del testimoni d’una dona que, als anys 60, després de 30 anys de la mort del seu fill en aquest hospital, va demanar a un matrimoni belga que passejava per Ontinyent si coneixien a la Vera (Luftig), una de les “mamàs” que el va cuidar.
Les investigacions del Dr. Torró contribueixen a mantenir viva la memòria i a prendre consciència de l’impacte que va tenir per les persones la guerra civil espanyola i, en aquest cas en concret, la humanitat d’unes dones que ho van deixar tot per anar a treballar a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent.