Les professores del Grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC Anna Vila-Martí i Cristina Vaqué-Crusellas han estat desenvolupant un projecte de cooperació d’acció humanitària als campaments de població refugiada sahraui a Algèria amb l’ONG Mundubat, finançat per fons de l’Agència Basca de Cooperació al Desenvolupament del 2023.

L’objectiu principal d’aquest projecte és reforçar l’ingesta dels infants i joves dels campaments per millorar-ne la salut nutricional.

L’ONG proveeix aliments als centres educatius dels campaments sahrauis (llars d’infants dels campaments, centres de secundària, centres de formació professional, i internats) cobrint els esmorzars de 9.000 infants i joves. Aquest abastiment d’aliments el fa durant tot el curs escolar i n’estudia l’impacte nutricional mitjançant el seguiment del pes, alçada, perímetre braquial (estat nutricional), i nivells d’hemoglobina (anèmia) de l’infant i el/la jove.

La col.laboració amb la UVic-UCC ha permès complementar aquesta informació amb un estudi de la freqüència de consum d’aliments setmanal i aspectes higiènics relacionats amb la ingesta. A més a més, digitalitzar la recollida de dades de l’estudi utilitzant l’eina Kobotoolbox, que permet recollir les dades offline i capacitar a l’equip local de sanitaris i agents humanitaris sobre l’ús de l’eina digital i l’estudi dietètic aportats en el projecte.

Les dues docents han tingut l’oportunitat d’anar als campaments durant una setmana i dissenyar, junt amb l’equip local, l’estudi dietètic i l’adaptació de l’eina a les necessitats i context del terreny. L’estada ha permès, doncs, construir la recollida de dades d’interès, fer el pilotatge de l’eina recollint dades a terreny, i capacitar als agents locals i als tècnics de l’ONG a terreny sobre l’ús i explotació de dades mitjançant l’eina digital.

El projecte es desenvoluparà durant tot aquest any, i a finals de curs es farà una comparativa de les dades recollides (inici de curs i final de curs) per conèixer l’impacte de l’estudi en la millora de la salut nutricional de la població beneficiària de la intervenció.