Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar dijous passat al Paranimf de la UVic-UCC el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la ciutat de Vic, i que és tot un reconeixement a la contribució i a l’impacte que han tingut els professionals en l’atenció mèdica al territori. Aquesta presentació va donar el tret de sortida als actes de commemoració del 50è aniversari de la presència d’aquests estudis a la ciutat.

Les autores, han volgut amb aquest llibre posar en valor els èxits passats, identificar els reptes actuals i fer una prospecció de futur d’aquests estudis i de la professió, a través dels eixos principals al voltant dels quals gira el llibre: els antecedents, la diplomatura, el canvi de titularitat, el reconeixement de la UVic-UCC, el grau en Infermeria i l’actual facultat.

“Mirant enrere t’adones de com ha evolucionat la sanitat i la professió”, afirmava Anna Bonafont, que va manifestar haver intentat durant tota la carrera “saber què vol dir cuidatge i quines són les condicions que han de permetre fer avançar el nostre àmbit de coneixement”. Per la serva part, Montserrat Vall, que va fer un repàs a les fites més destacades tant de la professió com de la sanitat en l’àmbit global, es va mostrar molt contenta “de veure recopilada la història d’aquesta professió, meravellosa i dura”, i va encoratjar les noves generacions a escriure’n nous capítols. En la seva exposició, les autores van estar acompanyades per Meritxell Mondejar, actual coordinadora del grau en Infermeria.

Va ser present a l’acte el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, impulsor del llibre, que el va qualificar “d’obra singular, per la quantitat de temps, de coneixement i d’entusiasme que hi han dedicat les autores”, i va afirmar, citant Kierkegaard, que “la vida només es pot comprendre mirant enrere, però només es pot viure cap endavant”. També hi va intervenir la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Míriam Torres, que va valorar el fet que el llibre també aborda els desafiaments que presenta el futur per “atendre necessitats de l’entorn sanitari i social, cada cop més globalitzat, volàtil, incert, complex i, fins i tot, ambigu”. Torres va reivindicar la voluntat de l’actual Facultat de ser punt de referència, “amb una visió holística de la persona i un model de formació singular i de qualitat, orientada a la recerca i la innovació”.

Va cloure l’acte l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes, Albert Castells, que va aprofitar l’ocasió per reivindicar el col·lectiu dels professionals de la infermeria “com a columna vertebral del sistema sanitari”. També, per defensar el binomi sanitari-social, tot destacant que “tenim un territori pilot d’integració social i sanitària i entomem el repte de fer-la possible davant dels desafiaments demogràfics de creixement de la població, en complexitat i diversitat, i també en envelliment”.