L’exestudiant del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC, Abril Rigall Forés, va ser guardonada amb el Premi M. del Carmen de la Torre Boronat, atorgat per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, entitat membre de l’Institut d’Estudis Catalans. El lliurament del premi va tenir lloc el 23 d’abril passat.
Aquest guardó reconeix els millors treballs de fi de grau en l’àmbit de l’alimentació presentats a universitats catalanes. En aquesta edició, el jurat va valorar especialment la proposta d’Abril Rigall, que va elaborar un receptari de cuina catalana adaptat a persones amb disfàgia, una alteració que dificulta la deglució segura dels aliments i que sovint redueix tant la varietat com la qualitat sensorial dels plats consumits per aquest col·lectiu.
Per desenvolupar el projecte, Abril Rigall va tenir la col·laboració d’estudiants del cicle formatiu de grau superior en Direcció de Cuina de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, sota la coordinació del professor Cesc Molera. Junts van treballar per crear plats atractius i originals des del punt de vista gastronòmic, que alhora responguessin als requeriments dietètics de la disfàgia. El receptari va incloure un total de dotze propostes culinàries: tres entrants, tres primers plats, tres segons i tres postres.
El treball, que va ser defensat durant el curs 2024-2025 i dirigit per la professora Anna Vila Martí, va exemplificar la sinergia entre la dietètica i la gastronomia com a via per millorar la qualitat de vida dels pacients i fomentar l’adherència a les dietes terapèutiques.