El 7 de novembre passat es van presentar al Parlament de Catalunya més de 60.000 signatures que donaven suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la proposició de llei de garanties de finançament del sistema educatiu català per un mínim del 6% del PIB per a l’educació.

Més de cinquanta entitats han recollit signatures per a aquesta ILP, impulsada per Comissions Obreres de Catalunya.  També a la UVic-UCC hi va haver un punt de recollida de signatures, amb la qual el personal treballador i l’alumnat interessat van reclamar una millora del 3,82% del PIB que actualment s’inverteix a Catalunya en educació. Aquest percentatge hauria de passar a un mínim del 6%, tal com preveu la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) aprovada el 2009.

Entre les millores necessàries per al sistema educatiu català, la proposta reclama un finançament suficient de la universitat pública catalana, que permeti desenvolupar una política universitària sobre la base de quatre eixos: recerca de l’excel·lència internacional, formació basada en metodologies innovadores, internacionalització del sistema universitari català i una transferència cap a la societat.

Fa molts anys que el personal de la UVic-UCC hem fet front a dificultats econòmiques de la institució, en part degudes a un finançament insuficient de la Generalitat de Catalunya. Des de 2010, hem hagut d’assumir retallades i inaplicacions salarials i hem signat acords amb la Direcció en favor de la sostenibilitat econòmica, però sempre tenint present que la UVic-UCC forma part del sector públic universitari i que cal millorar el finançament que es rep de la Generalitat.

La presentació de la ILP, orientada a un augment de la inversió en educació a Catalunya, pot afavorir l’obtenció de recursos per a la UVic-UCC.  En la mateixa línia, un acord per al futur III Conveni signat el juny de 2022 entre el Comitè d’Empresa i la Direcció estableix, a la disposició addicional cinquena, el compromís de treballar per a una millora del reconeixement, per part de la Generalitat, de la UVic-UCC com a servei públic implantat al territori, i per rebre un finançament adequat que permeti reduir les diferències en les condicions laborals respecte al personal que treballa en el mateix àmbit en les altres universitats catalanes del sector públic.

La qualitat acadèmica i la qualitat dels llocs de treball requereixen un finançament adequat. El Comitè d’Empresa de la UVic-UCC i la Direcció tenim objectius comuns per defensar._