UVIC UCC

Bonaventura Clotet Sala

Director de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat. Catedràtic de la Facultat de Medicina, Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Es va llicenciar en Medicina l’any 1976 per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on es va doctorar el 1981 per les seves investigacions sobre marcadors de malalties del teixit connectiu. Va ser nomenat cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona l’any 1987, i el 1992 es va convertir en president i fundador de la Fundació Lluita Contra la Sida. L’any 1995 va crear, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, que continua dirigint. Actualment és cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i co-dirigeix des del 2006, l’HIVACAT, el programa català de Recerca de la Vacuna de la Sida. També és assessor científic de dues spin-offs: Aelix Therapeutics i AlbaJuna Therapeutics.

Julià Blanco Arbués

Doctor en Bioquímica per la Universitat de Barcelona des de l’any 1994, és investigador sènior de l’Institut de Investigació Germans Trias i Pujol i lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular a l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa. Ha investigat de manera extensa el paper de la glicoproteïna de l’envolta del VIH (Env) en les interaccions virus-cèl·lula i cèl·lula-cèl·lula, així com la citopaticitat en un entorn translacional. El coneixement generat al voltant de la funció d’Env s’ha demostrat útil per a l’anàlisi de fàrmacs anti-Env i de mecanismes d’acció d’anticossos anti-Env, cosa que contribueix a una millor comprensió de la protecció dels anticossos enfront de l’adquisició i propagació del VIH. És professor agregat de la UVic-UCC.

Christian Brander

Doctorat en Immunologia per la Universitat de Berna el 1994, després d’investigar la presentació d’antígens exògens en molècules d’HLA de classe I i la hiperreactivitat enfront de la penicil·lina mitjançada per les cèl·lules T. Va passar els 13 anys següents a la Universitat de Harvard, on va estudiar la immunitat cel·lular en les infeccions virals i l’impacte de la genètica de l’hoste en aquesta resposta immunitària. Des del 2008 és investigador de l’Institut Català de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), on continua la seva recerca sobre la genètica de l’hoste i la immunitat cel·lular en les infeccions virals, incloent-hi el VIH, el VHC i l’herpesvirus com el VHH-8 i el VEB. És director científic del programa HIVACAT i professor agregat de la UVic-UCC. Va ser designat per Thompson Reuters com un dels investigadors més citats del 2014.

Cora Loste Andreu

Metgessa internista. Va completar l’especialitat a l’Hospital Universitari de Vic l’any 2016. Treballa com a metgessa adjunta d’assistència al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i forma part de l’equip de la línia de recerca d’Envelliment en pacients infectats pel VIH de la Fundació Lluita contra la Sida. També col·labora en estudis sobre el tractament Preexposicional i la vacuna terapèutica contra el VIH. Actualment està desenvolupant la seva recerca per a obtenir el doctorat dins el programa de Cures Integrals i Serveis de Salut de la UVIc-UCC i sota la supervisió del la Dra. Negredo.

Javier Martínez-Picado

Investigador de l’Institut Català de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) a IrsiCaixa i professor agregat de la UVic-UCC. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona, on posteriorment va esdevenir professor associat impartint classes de diferents àrees relacionades amb la microbiologia. El 1996 va començar a treballar al Massachusetts General Hospital amb una beca post doctoral de la Harvard Medical School, i es va iniciar en la recerca sobre el VIH. L’any 2000 va ser designat investigador biomèdic de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona) pel Ministeri de Sanitat. Actualment lidera un programa de recerca centrat a entendre la progressió del VIH en persones recentment infectades, i explora les millors estratègies de tractament antiretroviral i les resistències del virus als fàrmacs.

Oriol Mitjà Villar

Investigador i metge especialitzat en malalties infeccioses amb experiència en estratègies per a l’eradicació de malalties tropicals oblidades de la pell. Actualment treballa tant al Centre Mèdic de l’illa de Lihir a Papua Nova Guinea (PNG) com a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona) on és cap de la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual. També és assessor tècnic de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), professor honorari de salut pública a l’Escola de Medicina i Ciències de la Salut (PNG) i professor agregat de la UVic-UCC.
Ha realitzat investigacions sobre el diagnòstic i el tractament del pian, una malaltia treponèmica crònica i debilitant. Arrel dels resultats d’una de les seves investigacions publicada el 2012, l’OMS va decidir reprendre l’objectiu d’eradicar aquesta malaltia abans de l’any 2020.

Beatriz Mothe Pujadas

Metge internista i investigadora. Gràcies a una beca Rio Hortega (ISCIII) va desenvolupar el doctorat centrat en l’estudi dels mecanismes immunològics, virològics i genètics que determinen el control de la infecció pel VIH i que es podrien incorporar en el disseny de nous candidats a vacunes terapèutiques, treball que li va valer el premi 2012 a la millor tesi sobre malalties infeccioses. En la seva etapa post-doctoral va poder disfrutar d’una beca per a investigadors clínics (Joan Rodés, ISCIII) que li va permetre realitzar estades al Ragon Institute de Boston i l’NCI-Frederick. Actualment és investigadora associada del grup d’Immunitat Cel·lular i Genètica de l’Hoste d’IrsiCaixa i metgessa al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, on co-lidera la línia de recerca sobre Vacunes, Immunoteràpies i Farmacologia. També és professora agregada de la UVic-UCC.

Eugènia Negredo Puigmal

Va completar l’especialitat de Medicina Interna a l’Hospital Sant Pau, Barcelona, el 1998. Es va doctorar en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, el 2002. Des de 1999, la doctora Negredo treballa com a metgessa al Servei de Malalties Infeccioses de l’hospital Germans Trias i Pujol de Barcelona i dirigeix el grup de recerca centrat en l’epidemiologia, la patogènesi i el tractament de les complicacions derivades de la infecció pel VIH i els tractaments antiretrovirals. És professora agregada a la UVic-UCC.

Marc Noguera Julian

Es va graduar en Química (2000) i posteriorment en Bioquímica (2002) per la UAB. Va obtenir el grau de doctor en Química Teòrica i Computacional també a la UAB, el 2006, amb una tesi sobre modelatge molecular de transferències de protó en les bases de l’ADN. També a la UAB, va adquirir experiència en enginyeria de sistemes de càlcul científic com a administrador de sistemes (2000-2009), complementant aquesta experiència professional amb l’obtenció del títol d’enginyer tècnic en informàtica de sistemes per la Universitat Oberta de Catalunya (2011). Des del 2011 treballa a IrsiCaixa en la interfície entre la ciència i la computació. Amb l’experiència adquirida en el modelatge molecular, la genòmica, la computació d’alt rendiment, el descobriment de fàrmacs i l’anàlisi de seqüenciació d’ADN, contribueix al desenvolupament de la informàtica per abordar els avenços en la recerca biomèdica en el camp del VIH i el microbioma humà. És professor agregat de la UVic-UCC i col·labora amb el Màster Universitari en Anàlisi de Dades Òmiques.

Roger Paredes Deiros

Doctor en Medicina i Cirurgia per la UAB, es va especialitzar en resistències del VIH al Brigham and Women’s Hospital de Boston, a la Harvard Medical School, gràcies a una beca d’estudis postdoctorals de “la Caixa”. La seva recerca ha permès demostrar la utilitat clínica de nous mètodes de seqüenciació del VIH tant en el nostre entorn com en països amb ingressos baixos. És membre de l’Steering Group de la HIV ResNet (Xarxa Mundial sobre Farmacoresistència del VIH) de l’OMS i de la International Antiviral Society-USA (IAS-USA). És coautor de l’algoritme Rega d’interpretació de les resistències als antiretrovirals i és viròleg de la cohort europea EuroSIDA. El seu grup és pioner en la recerca del paper del microbioma intestinal en la patogènesi de la infecció pel VIH i la inflamació crònica. Combina la tasca d’investigador amb la direcció de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol i l’atenció clínica de pacients. També és professor agregat de la UVic-UCC.