La segona edició de la Fira FAIR Data, celebrada l’11 de juny a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha comptat amb la presència de més d’un centenar de persones de més de cinquanta institucions diferents, entre universitats i centres de recerca, disposades a compartir experiències i bones pràctiques en la gestió de dades de recerca.
La jornada l’ha inaugurat Cristina Pujades, vicerectora de Recerca de la UPF, i Olga Lanau, directora general del CSUC, que han destacat els Premis a les dades de recerca en obert per a estudiants de doctorat, convocats per la UPF.
La sessió inaugural ha tractat sobre “La ciència oberta com estratègia i l’European Open Science Cloud (EOSC) com implementació“. Moderada per Michela Bertero, directora d’Estratègia de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la sessió ha comptat amb la presència de Pastora Martínez, comissionada per a l’acció internacional de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que ha explicat què és i per a què serveix la ciència oberta, ha fet un repàs de les principals estratègies a nivell europeu, estatal i, finalment, català, i ha abordat diferents tendències i reptes. També hi ha participat Ignacio Blanquer, un dels directors de l’EOSC-Association, que s’ha centrat a explicar què és l’EOSC, com es configura i com es federaran els nodes de dades.
La Fira FAIR Data ha seguit amb un recull d’experiències sobre la gestió de dades de recerca des de diferents contextos, una sessió que ha moderat Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d’Informació al CSUC. Així, primer ha pres la paraula Marta Jordan, del Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la xerrada “A qui li toca què? Gestió descentralitzada de conjunts de dades a les Biblioteques UAB”. A continuació ha estat el torn de Lydia Gil, del Centre de documentació, Biblioteca i Ciència oberta de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), que ha presentat la tasca de l’entitat en matèria de curació de dades amb “La curació de dades en arqueologia a l’ICAC-CERCA”.
Font: CSUC, 15/07/2024
Deixa un comentari