Un any després de l’entrada en vigor de la Llei de la Ciència de Catalunya (LCC) per convertir el país en pol de recerca europeu, el Govern n’ha culminat ara el seu desplegament dins el calendari previst amb la presentació de les estratègies de ciència oberta i d’igualtat de gènere a la ciència. L’acte ha tingut lloc el 17 de gener al Ple de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) i l’ha presidit el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Des de la seva posada en marxa, la Llei ha anat complint les seves etapes i desplegant-se per refermar l’aposta per una societat i economia basades en el coneixement generat a Catalunya i consolidar el país com a referent de recerca. Així, al juliol es va aprovar el Pla estratègic Universitari en Recerca d’Excel·lència; al desembre va ser el torn del Pla d’Innovació i Transferència de Coneixement, i ara s’han aprovat les dues estratègies restants.
D’una banda, la d’igualtat de gènere a la ciència, que pretén avançar en la igualtat efectiva de dones i homes en tots els agents de recerca, corregint les desigualtats en les diferents fases de la carrera científica i en les posicions de lideratge. L’estratègia incorpora mesures per eliminar obstacles i barreres sistèmiques, biaixos implícits i estereotips, així com per prevenir i reparar qualsevol forma de violència masclista. De l’altra, s’ha aprovat també l’estratègia catalana de ciència oberta, que vol millorar la pràctica de la recerca i augmentar l’impacte social de la ciència, així com la seva contribució al progrés científic i als objectius de desenvolupament sostenible. L’estratègia de ciència oberta preveu accions per afavorir l’accés obert a les publicacions científiques, la gestió de les dades de recerca i l’optimització d’infraestructures, entre d’altres.
Al ple del CIRI també s’ha revisat el nou Model d’anàlisi de l’impacte dels resultats de la recerca en la societat, un instrument estratègic per contribuir a incorporar la cultura de l’impacte en la pràctica de la recerca i la difusió de l’impacte dels resultats de la recerca entre la ciutadania. La proposta servirà per valorar i analitzar l’impacte de la recerca ja produïda, posant el focus en aspectes com ara la promoció, el retiment de comptes, l’anàlisi i l’aprenentatge, l’assignació de recursos, el reconeixement o la transformació.
Durant tots aquests mesos també s’han anat posant en marxa els òrgans de governança contemplats a la Llei. És el cas de l’esmentat CIRI, l’organisme de coordinació interna del Govern en polítiques de recerca, però també del Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT), màxim ens assessor del Govern en polítiques de recerca i innovació. A més, el Govern, les universitats, els centres de recerca CERCA i el Parlament han nomenat els membres que els representaran al tercer dels òrgans previstos a la LCC, el Consell del Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació.
Llegeix la nota de premsa del Govern per a més informació.
Font: CSUC, 22/01/2024
Deixa un comentari