El nou Ministre d’Universitats ha revisat el projecte de Ley Orgánica del Sistema Universitario (LOSU). Aquest inclou un article (el 63) dedicat al foment de la ciència oberta i ciència ciutadana.
Els continguts de l’article, resumidament, són els següents:
- El coneixement científic és un bé comú i les administracions públiques i les universitats promouran la ciència oberta.
- Els investigadors han de fer púbica la versió final de la seva recerca en els termes de l’art. 37 de la llei de la Ciència 14/2011 a un repositori institucional, temàtic o generalista.
- Els Ministeris d’Universitats i de Ciència i Innovació promouran iniciatives per facilitar l’accés lliure a les dades generades per la investigació i desenvolupar infraestructures i plataformes obertes. Les dades han de seguir els principis FAIR i sempre que sigui possible, difondre’s en accés obert.
- Els acords de subscripció amb editorials científiques han de ser transparents.
- Les biblioteques facilitaran l’accés de la ciutadania als recursos informatius, digitals i no digitals, així com la formació necessària per promoure la difusió de la ciència oberta.
- Les agències de qualitat han d’incloure entre els criteris i els requisits d’avaluació l’accés obert dels resultats científics dels investigadors i han d’utilitzar els repositoris com a forma d’accés a la documentació.
- Es fomentarà la ciència ciutadana com a camp de generació de coneixement compartit entre els ciutadans i les universitats.
També és important el que s’inclou a l’art. 70 (Acreditación estatal) on es diu que el procediment d’acreditació garantirà, entre altres coses:
- L’agilitat en la petició de documentació usant els repositoris.
- Una avaluació qualitativa i quantitativa dels mèrits docents i de recerca a partir d’una gamma àmplia d’indicadors d’impacte científic i social.
Pots consultar la nota de premsa al web del Ministerio de Universidades, així com recuperar la roda de premsa al vídeo següent:
Font: CSUC, 30/05/2022
Deixa un comentari