El passat mes de novembre la Comissió Europea va publicar l’informe “Monitoring the open access policy of Horizon 2020“, que examina, supervisa i quantifica el compliment dels requisits d’accés obert d’Horizon 2020, tant per a les publicacions com per a les dades de recerca.
Aquest estudi no només ha servit per mesurar el grau de compliment actual de les polítiques d’accés obert de recerca a Horizon 2020, sinó també per planificar futurs programes en aquelles àrees que s’ha identificat que necessiten millorar. A més, l’informe estableix vincles amb l’Open Research Europe (ORE), la plataforma de publicació de la producció científica d’accés obert derivada del finançament d’Horizon 2020.
Segons aquest informe, publicar en accés obert augmenta la visibilitat i l’impacte de la recerca. Entre els beneficis del compliment de les condicions d’Horizon 2020 en matèria d’accés obert es troben els següents:
- Els investigadors tenen més coneixement dels conceptes i principis de la ciència oberta.
- La Unió Europea està liderant el camí cap a una cultura de l’accés obert, encoratjant altres institucions europees a adoptar polítiques d’accés obert similars.
A més, l’informe reitera varis requisits per a la publicació de la recerca dels beneficiaris d’Horizon 2020 que també compleix Open Research Europe. Aquests requisits són que els articles estiguin disponibles en accés obert en el moment de la seva publicació (o en un termini de 6 a 12 mesos com a màxim), que les dades de la recerca i les publicacions es dipositin en repositoris i que les metadades tinguin un format estàndard.
Publicar a ORE garanteix el compliment de la política d’accés obert de la Comissió Europa, el que fa que sigui la plataforma de publicació idònia per als beneficiaris d’Horizon 2020 i una eina inestimable per millorar el compliment d’Horizon Europe en el futur.
Per a més informació podeu llegir l’entrada del blog d’ORE.
Font: CSUC,17/1/2022
Deixa un comentari