Nou servei de RECOLECTA per enriquir les metadades de fonts de finançament

with No hi ha comentaris

RECOLECTA (Recolector de Ciencia Abierta) és la plataforma que agrega repositoris d’accés obert de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Recentment, s’ha presentat un nou servei que permet vincular la inversió en projectes d’R+D amb els resultats dipositats en accés obert.

D’aquesta manera, s’enforteix la posició estratègica de RECOLECTA i dels repositoris per mesurar el grau d’acompliment dels mandats d’accés obert. Aquest enriquiment de metadades es pot fer de manera manual (a través d’un cercador de projectes) o automatitzada (mitjançant una API). Com a material de suport, la FECYT ofereix una pàgina amb un manual i una guia per facilitar els processos.

Actualment, RECOLECTA permet localitzar informació sobre 630.446 projectes de recerca (2004-2019) de 34 agències finançadores. En concret, hi ha dades de 17 ministeris, de l’Agencia Estatal de Investigación (AEI) i de 16 governs autonòmics (hi falta la Generalitat de Catalunya).

El cercador de projectes de RECOLECTA permet buscar per paraula clau (filtrada per diversos criteris). A més, la fitxa de cada projecte inclou les dades bàsiques de finançament (agència, programa, any de convocatòria, etc.) i, si existeix, un identificador persistent en format DOI.

El nou desenvolupament s’emmarca dins del projecte Infraestructuras y estándares para la ciencia en abierto (INEOS), creat l’any 2018 en col·laboració amb el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i l’Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA). Es tracta d’una acció pilot per dissenyar bones pràctiques que facilitin implementar la política espanyola d’accés obert a través de l’enfortiment de les infraestructures digitals necessàries per complir els mandats d’autoarxiu.

Per a més informació, podeu consultar el cercador de projectes de RECOLECTA, així com una notícia publicada per la FECYT.

Font: Observatori de la Recerca (20/05/2021)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *