Què són i per què s’utilitzen les caixes niu?

Són eines molt útils per oferir llocs on puguin nidificar diferents espècies, normalment ubicades en zones amb pocs arbres o d’arbres que encara no tenen pràcticament forats. A més, aquestes construccions també serveixen per poder estudiar les espècies que l’ocupen i l’evolució dels polls. 

També té objectius més pedagògics i de conscienciació ciutadana, gràcies als tallers de construcció i esdeveniments de penjada de caixes niu. Aquestes accions ens ajuden a donar importància als nostres ocells i a les espècies que ens envolten als nostres jardins, parcs i boscos.  

Com puc construir una caixa niu?

Hi ha molts tipus de caixes niu per a ocells diferents. Nosaltres ens centrarem en el disseny més comú: la caixa niu de bústia. És una construcció senzilla i a la vegada molt versàtil, ja que l’ocupen: les mallerengues blaves, la mallerenga carbonera, el pardal comú, el pardal xarrec... 

Es tractarà d’una caixa tancada amb una obertura rodona al frontal. Normalment acostumen a ser de fusta, ja que és un material molt resistent i amb una vida útil de 4-5 anys.  

Com puc promoure la biodiversitat?

El diàmetre de l’entrada marcarà quina espècie el pot fer servir, per exemple: amb un forat de 26mm només serà ocupat per la mallerenga blava i carbonera, amb un de 32mm l’ocuparan el pardal comú, el pardal xarrec, el pica soques blau, la cadernera... 

Orientacions didàctiques:

A continuació, us ensenyem una proposta realitzada per l'Escola Pla de les Vinyes.