Bienvenidas a “Alternativas en Femenino”

with No hi ha comentaris
[:es]Alternativas en Femenino es el resultado de conversaciones y reflexiones conjuntas sobre los puntos en común entre diferentes materias que veníamos estudiando por separado, como la economía feminista, la agroecología, la soberanía alimentaria, los procesos comunitarios de autogestión y la economía social y solidaria. Partíamos del deseo de construir sinergias entre todos estos temas. Partíamos de la convicción de que la apuesta por paradigmas sociales, económicos y políticos sostenibles y equitativos pasa, de manera inevitable, por el reconocimiento de una multitud de tareas, actividades, procesos y responsabilidades, como los cuidados o como la producción local de alimentos agroecológicos, que en la actualidad a menudo siguen siendo obviados en los análisis del sistema socioeconómico y en la elaboración de políticas públicas. Partíamos, finalmente, de la premisa de que la investigación científica es y debe ser una herramienta al servicio de procesos (existentes o potenciales) de transformación social y de mejora de la vida de las personas y las comunidades.

equip aef

En eso consiste Alternativas en Femenino: en un análisis tanto de los impactos de la actual crisis económica sobre las mujeres en Catalunya como de las estrategias que éstas desarrollan para hacerle frente y sacar adelante a sus familias y a sus comunidades, ya sean rurales o urbanas; se trata también de una reflexión sobre la potencialidad de estas estrategias para generar alternativas comunitarias, sociales y económicas en un momento de cambio de época.

Si bien plantamos la semilla del proyecto tomando un café en una terraza de Poble Nou hace más de dos años, desde entonces hemos tenido la suerte de contar con la incorporación en la reflexión y en el equipo de compañeras que son las verdaderas responsables de que el proyecto crezca y se transforme cada día. Así, Rosa Binimelis y Marina Di Masso formaron parte del proceso de diseño. Marina se incorporó posteriormente como coordinadora del proceso, Víctor Ginesta como técnico de apoyo a la investigación y Christel Keller como investigadora predoctoral. Contamos, además, con el bagaje de Anna Pérez-Quintana en economía y emprendedoría femenina y con los conocimientos de la economía social y solidaria en Catalunya de Elba S. Mansilla, de la cooperativa La Ciutat Invisible, así como con su experiencia en el campo de la comunicación. Conformamos, de este modo, un equipo de investigación que surge de la academia pero que la transciende. Es una prioridad para nosotras, en este sentido, que, más allá de nuestras miradas, las voces de las decenas de mujeres que participan en el proyecto compartiendo sus experiencias vitales y su implicación en múltiples iniciativas sean las protagonistas a la hora de dar a luz a nuevos análisis y relatos sobre prácticas económicas innovadoras dentro, en los márgenes y fuera de los procesos mercantiles hegemónicos. A todas ellas y a las que decidáis acompañarnos en nuestro trayecto desde éste u otros espacios, os mandamos un afectuoso saludo y os damos la bienvenida a Alternativas en Femenino.
Sandra Ezquerra y Marta Rivera[:ca]Alternatives en Femení és el resultat de converses i reflexions conjunts sobre els punts en comú entre diferents matèries, que veníem estudiant per separat, com l’economia feminista, l’agroecologia, la sobirania alimentària, els processos comunitaris d’autogestió i l’economia social i solidària. Partíem del desig de construir sinèrgies entre tots aquests temes. Partíem de la convicció de que l’aposta per paradigmes socials, econòmics i polítics sostenibles i equitatius passa, de manera inevitable, pel reconeixement d’una multitud de tasques, activitats, processos i responsabilitats, com la cura o com la producció local d’aliments agroecològics, que en l’actualitat sovint segueixen sent obviats en les anàlisi del sistema socioeconòmic i en l’elaboració de polítiques públiques. Partíem, finalment, de la premissa de que la investigació científica és i ha de ser una eina al servei de processos (existents o potencials) de transformació social i de millora de la vida de les persones i les comunitats.

equip aef

En això consisteix Alternatives en Femení: en una anàlisi tant dels impactes de l’actual crisi econòmica sobre les dones a Catalunya com de les estratègies que aquestes desenvolupen per fer-hi front i treure endavant les seves famílies i les seves comunitats, ja siguin rurals o urbanes; es tracta també d’una reflexió sobre la potencialitat d’aquestes estratègies per generar alternatives comunitàries, socials i econòmiques en un moment de canvi d’època.

Si bé vam plantar la llavor del projecte prenent cafè en una terrassa de Poble Nou fa més de dos anys, des de llavors hem tingut la sort de poder comptar amb la incorporació en la reflexió i en l’equip de companyes que són les veritables responsables de que el projecte creixi i es transformi cada dia. Així, Rosa Binimellis i Marina Di Masso van formar part del disseny. Maria es va incorporar posteriorment com a coordinadora del procés, Víctor Ginesta com a tècnic de suport a la investigació i Christel Keller com a investigadora predoctoral. Comptem, a més, amb el bagatge d’Anna Pérez-Quintana en economia i emprenedoria femenina i amb els coneixements de l’economia social i solidària a Catalunya d’Elba S. Mansilla, de la cooperativa La Ciutat Invisible, així com amb la seva experiència en el camp de la comunicació. Conformem, d’aquesta manera, un equip de recerca que sorgeix de l’acadèmia però que la transcendeix.

És una prioritat per a nosaltres, en aquest sentit, que, més enllà de les nostres mirades, les veus de les desenes de dones que participen en el projecte compartint les seves experiències vitals i la seva implicació en múltiples iniciatives siguin les protagonistes a l’hora de donar a llum noves anàlisis i relats sobre pràctiques econòmiques innovadores dins, als marges i fora dels processos mercantils hegemònics. A totes elles i a les que decidiu acompanyar-nos en el nostre trajecte des d’aquest o altres espais, us enviem una afectuosa salutació i us donem la benvinguda a Alternatives en Femení.
Sandra Ezquerra i Marta Rivera[:]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *