Membres del grup de recerca SoPCI (Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives) de la UVic-UCC estudiaran el rol que pot jugar el coneixement tradicional agrari i alimentari en l’adaptació al canvi climàtic. El projecte tindrà una durada de tres anys i s’ha posat en marxa aquest gener després d’haver rebut finançament del Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat, i concretament d’un pla d’ajudes a projectes d’I+D+I. La investigadora i directora de la càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris Marta Guadalupe Rivera és la investigadora principal del projecte, que també integren Rosa Binimelis i Marina Di Masso.

El projecte estudiarà les potencialitats del coneixement local i tradicional agroalimentari per oferir solucions i propostes que fomentin l’adaptació al canvi climàtic. Alhora, i des d’una perspectiva de gènere, investigarà el paper diferenciat d’homes i dones en la utilització, transmissió i integració d’aquest coneixement. Per fer-ho, es desplegarà una investigació en set fases que prendrà Catalunya i Andalusia com a estudis de cas.

En aquest procés, les investigadores identificaran, recolliran i conservaran els coneixements locals i tradicionals agroalimentaris existents, normalment en perill d’extinció, i avaluaran la viabilitat de posar-los en pràctica en l’actualitat, sempre amb l’adaptació al canvi climàtic com a objectiu de fons. L’aprenentatge social, l’intercanvi de coneixements i la difusió a través de la combinació de formes de comunicació actuals i tradicionals són altres objectius del projecte.