sergio-ponsa-darp

El director del Centre Tecnològic BETA, Sergio Ponsá, forma part del nou grup d’experts en sistemes de tractaments de dejeccions ramaderes que aquest dimarts va constituir el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. A més de Sergio Ponsá, el grup l’integren especialistes de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Lleida, l’Agència de Residus de Catalunya, el mateix Departament, i experts independents.

El grup entronca amb l’estratègia impulsada pel Departament d’Agricultura de millorar l’actual gestió de les dejeccions ramaderes i, entre altres objectius, analitzarà les diferents opcions de gestió existents de cara al futur. Els experts també donaran suport a les actuacions en sistemes de tractament actuals o que calgui emprendre d’ara endavant, per assolir una bona qualitat dels sòls i de les aigües, tant a nivell individual com en sistemes conjunts.

L’estratègia integral de les dejeccions ramaderes plantejada pel Departament d’Agricultura es basa en la millora de la gestió de les dejeccions a les explotacions, en la gestió de la fertilització orgànica i en un tractament sostenible dels excedents. RPel que fa a aquest tercer punt, es prioritzen les plantes de dejeccions dins d’un “marc agrari” i del paradigma de l’economia circular, és a dir, aquelles que es proveeixin complementàriament de producte generat per l’agricultura, la ramaderia, els boscos, la pesca o la indústria alimentària.