1a edició (2014)
29 de setembre de 2014
logo WRO

wro2014_foto_familia

El passat dissabte 27 de setembre de 2014, l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UVic-UCC va acollir, per primer cop, el torneig classificatori de la World Robot Olympiad (WRO), competició de robòtica adreçada a joves estudiants d’entre 7 i 15 anys.L’UVic-UCC ha ampliat el seu programa de robòtica educativa amb l’organització d’un torneig classificatori de la World Robot Olympiad, originària del continent asiàtic i que va arribar a casa nostra, l’any 2013, a través de la Fundació EducaBOT, entitat responsable de l’organització dels tornejos de la WRO a l’estat espanyol. El campionat s’emmarca, doncs, en aquest conjunt de tornejos classificatoris, dels quals només dos d’ells se celebren a Catalunya: Barcelona i Vic. Actualment, ja hi ha tornejos d’aquesta competició a més de 35 països dels cinc continents. A Europa hi ha competicions a Alemanya, Suïssa, Dinamarca, Grècia, Espanya, Ucraïna i Rússia.

En aquesta primera edició del torneig a Vic hi van participar tres equips de la categoria Regular Elementary, per a estudiants de 7 a 12 anys:

  • Arobot Magic (Platja d’Aro)
  • Marrecs de Vilassar (Vilassar de Mar)
  • EVT-Team Junior (Tona)

El lema del repte d’aquesta categoria eren els coets (“Rocket”).

D’altra banda, 5 equips més van prendre part a la categoria Regular Junior High, per a estudiants de 13 a 15 anys:

  • Arobot Humans (Platja d’Aro)
  • EVT-Team Girls (Tona)
  • Rolectric (Vic)
  • Lego Caspers (Barcelona)
  • EVT-Team Boys (Tona).

El lema del repte d’aquesta categoria eren els satèl·lits artificials (“Sputnik”).

L’equip Arobot Magic, de Platja d’Aro, va resultar el guanyador de la categoria Regular Elementary; mentre que l’equip Lego Caspers, de Barcelona, va guanyar a la categoria Regular Junior High.
Els equips vencedors tindran accés a la final estatal que se celebrarà al Cosmocaixa de Barcelona, el 19 d’octubre de 2014, i allà competiran per aconseguir un lloc a la final mundial –que es disputarà a Sochi (Rússia), a finals del mes de novembre de 2014.

Logo Fundació educaBOT

L’entrega de premis va anar a càrrec del Sr. Carles Soler, president de la Fundació Educabot, i del Dr. Jordi Villà, vicerector de Recerca i Professorat de la UVic-UCC i director de l’EPS. Tots dos van coincidir en que “l’enginyeria és divertida i que és un goig veure nens i nenes gaudint de l’enginyeria”. Soler es va mostrar agraït a la Universitat de Vic per haver acollit el torneig i va comentar que l’aprenentatge per competències que s’adquireix a través de l’enginyeria, com la creativitat, l’esforç, el treball en equip…, no s’obté en d’altres àrees.Per la seva banda, el Dr.Villà va dir que darrera del gaudi de l’enginyeria hi ha una gran feina, pautada i treballada, de com s’organitza un projecte i un equip, i ho va comparar amb “els t-shaped engineer, que tenen una profunditat molt gran de coneixement i alhora unes habilitats, com el treball en equip, la comunicació, la gestió del temps, …”

A partir d’ara, els organitzadors ja comencen a treballar per preparar una segona edició d’aquesta competició.

Podeu veure un recull de fotografies d’aquesta matinal de robòtica al següent enllaç.

3 de juny de 2014

WRO                     educaBOT

                               1rtorneigWRO

L’Escola Politècnica Superior de la UVic amplia el seu Programa de Robòtica Educativa amb una nova competició de robòtica adreçada a joves estudiants d’entre 7 i 15 anys.

Es tracta de l’organització d’un torneig classificatori de la World Robot Olympiad (WRO), originària del continent asiàtic i que va arribar a casa nostra, l’any 2013, a través de la Fundació EducaBOT (entitat responsable de l’organització dels tornejos de la WRO a l’estat espanyol). Actualment, ja hi ha tornejos d’aquesta competició en més de 35 països dels cinc continents. A Europa hi ha competicions a Alemanya, Suïssa, Dinamarca, Grècia, Espanya, Ucraïna i Rússia.

El torneig de la Universitat de Vic, que se celebrarà el matí del dissabte 27 de setembre de 2014, s’emmarca, doncs, en el conjunt de 16 tornejos classificatoris que la Fundació EducaBOT gestionarà enguany a tot l’estat (només dos d’ells a Catalunya: Barcelona i Vic). Els guanyadors d’aquests tornejos tindran accés a la Final Estatal que tindrà lloc al Cosmocaixa a Barcelona, el 19 d’octubre de 2014. La final mundial es disputarà a Sochi (Rússia) a finals del mes de novembre.

El repte a resoldre està inspirat, enguany, en la cursa de l’espai: naus espacials, satèl·lits artificials, … El robot (controlador, motors, sensors, accessoris, …) es construeix exclusivament a partir de material de la marca LEGO. El camp de joc on es mou el robot té unes dimensions de 2,37m x 1,15m.

Els equips, que estan constituïts per un màxim de 3 membres, hauran de construir el robot en 2,5 hores, íntegrament el dia de la competició. I posteriorment competir en el terreny de joc. Aquesta competició contempla dues categories per edats diferents i amb reptes diferents:

Regular Elementary: 7 a 12 anys (any naixement: 2002 a 2007). Lema Repte: Rocket (llançament d’un coet)

Regular Junior High: 13 a 15 anys (any naixement: 1999 a 2001). Lema Repte: Sputnik (satèl·lits artificials)

WRO2Per a inscriure-us al torneig i conèixer amb més de detall les particularitats d’aquesta competició de robots adreceu-vos al següent link.

Per a qualsevol informació addicional podeu contactar-nos a:

Juli Ordeix:  juli.ordeix@uvic.cat   i/o   Josep Ayats: josep.ayats@uvic.cat

Telf: 93.881.55.19      Escola Politècnica Superior. Universitat de Vic