Benvinguda als estudiants de 1r de Biociències i d’Enginyeries a la FCT de la UVic-UCC

Posted by 20 de September de 2016

Ahir vam donar la benvinguda als estudiants de 1r de Biociències i els de 1r d’Enginyeries a la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya.

Benvingudes i benvinguts aquesta nova etapa universitària a la UVic-UCC.

foto-inici-curs

Useminars: De la dada mòbil a la presa de decisions en salut i social a càrrec del Dr. Francesc Garcia-Cuyàs

Posted by 20 de September de 2016

cartell-useminar

 

useminar

 

3r Concurs Premi Ruralapps

Posted by 15 de September de 2016

 

 

premis-ruralapps-2

És el 3r any que s’organitza el concurs Premi Ruralapps, i el proper dia 20 de setembre s’acaba el termini per presentar la teva candidatura. Si encara no ho has fet, aquí tens tota la informació que necessites:

És un concurs organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), que té la finalitat de conèixer les aplicacions mòbils que es realitzen al sector i promoure la innovació tecnològica i el desenvolupament de noves aplicacions útils per al sectors en els quals el DARP és competent.

S’estableixen dues modalitats de premis:

Ruralapps-CIUTADANIA, per a l’app destinada a donar solucions tecnològiques i innovadores als ciutadans i que facilitin l’accés a la informació, en l’àmbit agrari, alimentari i/o rural, dotada amb 3.000,00 €

Ruralapps-PROFESSIONAL DEL SECTOR, per a l’app destinada a donar solucions tecnològiques innovadores als professionals dels sectors agrari, alimentari i rural i que millorin els processos de producció i de gestió, la eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat, tant a nivell d’empresa com de persona, abastant des del procés de producció del producte fins la seva comercialització, dotada amb 3.000,00 €

SECTORS A QUI ES DIRIGEIX EL PREMI:

• Agricultura i ramaderia
• Pesca i aqüicultura
• Gestió forestal i medi natural
• Industria agroalimentària i alimentació
• Formació, transferència i innovació en l’àmbit agroalimentari i rural
• Desenvolupament rural

Em poso en contacte amb tu amb l’objectiu:
Encoratjar-te a que participis i optis a guanyar 3.000 €, si tens una aplicació que respons als criteris mencionats.

Bases: http://ruralapps.cat/bases/
Envia la teva candidatura: http://ruralapps.cat/inscripcions/

Més informació: http://ruralapps.cat/

Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social abordaran a Vic el repte de l’entrada d’aquests sectors a la societat digital

Posted by 14 de September de 2016

6-jornades-rdi-centrat-2-1

Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social abordaran el repte que suposa l’entrada dels sectors de la salut i del benestar a la societat digital, i l’oportunitat que aquest nou context comporta per avançar vers una medicina participativa. El 29 i 30 de setembre l’edifici El Sucre de Vic acollirà un programa d’activitats amb prop de 50 ponents i 167 comunicacions registrades, en unes jornades que coorganitzen la UVic-UCC, la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció, i que compta amb partners estratègics com l’Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona i l’Euroregió Pirineus Mediterrània entre d’altres. De moment ja hi ha més de 280 inscrits.

“Partim del plantejament de problemes que s’han d’abordar amb una mirada nova, diferent de com s’ha fet fins ara, perquè ens trobem en un canvi de paradigma: la societat digital exigeix noves solucions”, explica Marina Geli, directora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC i presidenta del comitè científic de les jornades. Amb aquest punt de partida proposen avançar, en paraules de Geli, “cap a un context de transformació digital en què els àmbits social i de salut estiguin integrats, i en què a més de formar els professionals, es faci el mateix amb els pacients i ciutadans”. En aquest sentit, assegura que “el repte és apoderar les persones per ser protagonistes de la seva salut i la seva malaltia”.

Diàlegs keynote speakers
Aquest canvi de paradigma l’analitzaran les jornades alineant els mons de la recerca, l’empresa i l’assistència en un programa amb diferents formats, com ara dos diàlegs amb keynote speakers. El primer posarà en relació Domingo Escudero, especialista en neurologia i pacient d’una malaltia considerada rara de la seva especialitat, amb Francesc Graus, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. A partir del cas concret es vol analitzar què passa quan el pacient esdevé actiu, i com la bona organització del món de la informació global pot ajudar a avançar cap a un treball coordinat i transversal. L’apoderament del pacient també s’abordarà amb un diàleg a través de videoconferència amb Dave deBronkart, e-patient Dave. El segon serà un debat entre Javier Creus, fundador de Ideas for Change, referent de la nova economia col·laborativa i promotor de l’entrada de les TIC al sector social, i Jordi Tolrà, fundador de mSocial.cat i impulsor de projectes d’aplicació de les TIC al sector social.

Els tres eixos de les jornades
S’han programat tres taules rodones, centrades cadascuna d’elles en un dels tres temes considerats clau per arribar al nou model d’eSalut. En primer lloc, la necessitat d’una transformació digital en l’atenció sanitària i social, i l’ús generalitzat de les noves tecnologies en aquest àmbit; en segon lloc, el pas d’una atenció social i sanitària fragmentada cap a un nou model d’organitzacions que integrin els dos sectors; i finalment l’assumpció de noves competències digitals no només per part dels professionals assistencials, sinó també dels pacients, per arribar a l’apoderament del ciutadà. Entre els ponents figuren noms com el vocal d’Innovació de la Taula del Tercer Sector, Jordi Pascual; la presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, Begoña Roman; el responsable de l’Àrea de Tecnologies per l’Aprenentatge i el Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vivancos; i el secretari general d’Estratègia Regional d’Innovació de Midi-Pyrénées, Pierre Benaïm.

167 comunicacions
Les jornades han rebut 167 comunicacions sobre iniciatives desenvolupades principalment per entitats assistencials de l’àmbit de la salut i social, per empreses i per grups de recerca. Entre els projectes n’hi ha de tan diversos com el primer hospital simulat d’Europa amb escenaris reals per a l’entrenament de professionals de la salut, un vídeojoc per estimular la cognició d’infants i adolescents amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, una aplicació mòbil per mesurar el comportament sedentari a la feina i modificar l’estil de vida de les persones o una solució integral per a l’esquizofrènia adaptada a les necessitats dels usuaris. Una selecció de les comunicacions es presentarà en forma de càpsules de comunicació i la resta es podran conèixer mitjançant pòsters de recerca i a l’espai d’speaker’s corner. Coincidint amb l’acte de cloenda es lliuraran els premis als quatre millors projectes presentats.

També hi haurà B2B, entrevistes que posaran en relació empreses, emprenedors, centres tecnològics, centres d’atenció primària, hospitals, centres assistencials, grups de recerca, professionals i fons d’inversió que vulguin ampliar la xarxa de contactes i identificar noves oportunitats de negoci o de participació a projectes R+D+I. A més, les jornades inclouran una sessió de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (Catalunya, Illes Balears i Occitània) que pretenen enfortir aquest projecte de cooperació política i posicionar-lo com un clúster referent en TIC i Salut. La cloenda comptarà amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comin, i la inauguració amb el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglésies. Entre les activitats lúdiques complementàries previstes hi fhaurà una caminada saludable per Vic a través de l’aplicació Pokémon Go. També es podrà visitar el Bus de la Salut, una eina de recerca de l’IRB de la Universitat de Lleida.

Les Jornades TIC Salut donen continuïtat a les celebrades els últims cinc anys a Girona. En aquesta ocasió tenen lloc a Vic i aborden també la temàtica dels serveis socials. El programa s’adreça a professionals i investigadors de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa…) motivats pels àmbits de les TIC, Salut i Social, a emprenedors i empreses d’aquesta mateixos sectors, a CEOs i tècnics d’entitats assistencials i a estudiants, tant universitaris com de Batxillerat i cicles formatius. Per a aquests darrers s’ha preparat un programa paral·lel amb un taller interactiu.

Les Tertúlies de Literatura Científica de la UVic-UCC arriben a la desena edició amb més de 2.000 estudiants inscrits

Posted by 14 de September de 2016

 

tlcbanner

Les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) de la Facultat de Ciències i Tecnologia (UST) arriben aquest curs acadèmic a la seva desena edició, i ho fan amb el programa d’activitats més extens de tota la seva trajectòria. Des d’ara i fins al mes d’abril es duran a terme deu conferències adreçades a alumnes d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i primer curs de grau universitari.

El denominador comú de totes les activitats és sempre el mateix: que els estudiants llegeixin prèviament un llibre d’assaig o un dossier de divulgació científica a l’aula, amb la tutela del professor, i que posteriorment el treballin en una trobada amb el seu autor. Segons la Responsable del Programa Ciència i Societat de la UST i coordinadora de les Tertúlies, Julita Oliveras, en una dècada “s’ha aconseguit que molts estudiants de batxillerat i ESO llegeixin llibres de divulgació científica, que siguin crítics amb el que s’hi diu i que tinguin una bona base literària i científica”.

Una de les novetats d’aquesta desena edició és el seminari “Llegir a les ciències, llegir científicament”, dirigit exclusivament a professionals de l’educació. L’activitat anirà a càrrec del doctor en Biologia i formador de professorat Jordi Domènech, i encetarà el programa de les TLC aquest dijous, 15 de setembre, a les 17h (Aula T112).

10 activitats de setembre a abril
Les activitats adreçades als alumnes començaran el 6 d’octubre amb la conferència “Epigenètica – Epigenoma” (10.30h, Aula Magna), de l’investigador Manel Esteller, en relació a la seva publicació Aposta per la salut (Pòrtic, 2014). Esteller és un dels investigadors més reconeguts a nivell internacional en la lluita contra el càncer i director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL. En el seu llibre defensa la necessitat de fer una aposta decidida per l’educació, la recerca i la salut. L’acte ja compta amb 270 inscrits.

Entre les activitats previstes hi figuren també una xerrada de la doctora en Bioquímica i investigadora de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) Elena Sancho sobre “Tecnologia Crispr/Cas9”; una conferència de Juli Peretó, doctor en Ciències Químiques i membre del grup de genètica evolutiva de la Universitat de València, que parlarà de l’origen de la vida segons la teoria de l’endosimbiosi; i Cristóbal Colon, psicòleg, empresari i fundador de La Fageda, una cooperativa de productes lactis que té com a objectiu la inserció laboral de persones amb discapacitat psíquica o malaltia mental crònica a La Garrotxa.

La desena edició de les TLC la clourà el 19 d’abril (10.30, Aula Magna) una conferència del doctor en Medicina, investigador i divulgador científic Salvador Macip per parlar del seu llibre Jugar a ser déus (Bromera, 2014) amb la xerrada “La recerca de la immortalitat: per què envellim i com podem evitar-ho”. Aquesta serà la sisena vegada que Macip participa a les TLC a petició del professorat. La seva conferència, en dues sessions, ja compta amb més de 500 inscrits.

Cinquè premi Llegim Ciència
Per cinquè any consecutiu les Tertúlies es complementen amb el premi Llegim Ciència, un concurs de relats que els estudiants han d’escriure a partir de la lectura d’una novel·la científica. Aquest any l’obra escollida és La ciutat oblidada (Columna, 2008) de Maria Carme Roca. Els premis s’atorgaran el 23 de febrer en una de les conferències del programa a càrrec de la mateixa autora.

En el transcurs de les 9 edicions anteriors han passat per les TLC 14.476 estudiants i s’han organitzat 47 activitats, que han crescut exponencialment edició rere edició. Del programa amb una sola conferència i 280 assistents del curs 2007-2008 s’ha passat a les 10 activitats i els 2.061 assistents d’aquest curs, que encara té les inscripcions obertes. hi han participat 152 centres de secundària.

Les inscripcions a les Tertúlies de Literatura Científica es poden fer al blog d’aquesta activitat fins al proper 10 d’octubre.

Research line on Aquatic Ecology

Posted by 9 de September de 2016

Our research focuses on the ecology of aquatic ecosystems, and in particular the effects of global change on the biodiversity and food webs.

Dr Sandra Brucet (Group leader), ICREA Research Professor.  Anthropogenic impacts (climate change, eutrophication, increased salinity) on the biodiversity and trophic structure in freshwater ecosystems. In particular, the study of size structure and how it is affected by environmental changes. Parallel interests include zooplankton ecology and ecological assessment and management.

Dr Lluís Benejam, Professor Agregat. Impact of global change (e.g. pollution, water abstraction, invasive species, habitat alteration, global warming,…) on freshwater ecosystems. In particular, the effects on fish assemblages at different levels of biological organization: individual (health condition, parasitology, fecundity), population (size structure) and community (richness, tropic levels).

Dr Miguel Cañedo, Postdoc. Aquatic ecologist, interested in the response of aquatic ecosystems (from lagoons to rivers and high mountain lakes) to disturbance and how aquatic macroinvertebrate communities are connected through the landscape. I use different methodological approaches to explore the interaction between the aquatic ecosystems and different sources of stress (e.g. drought, pollution, salinisation).

Dr Mireia Bartrons, Professora Agregada. Freshwater food webs: use of organic compounds, such as persistent organic pollutants (POPs), as ecological tracers to characterize some food web processes including inter-species exchange, bioaccumulation, biomagnification and metabolic transformation.

Dr. Àngels Leiva-Presa, Professora Associada. Effects of organic pollutants and metals on freshwater ecosystems. In particular, physiological changes and effects on reproduction and survival.

Dr Anna Badosa, Professora Agregada.

PhD student Ignasi Arranz Size structure of lake fish along environmental gradients and effects of climate change. Parallel investigations are focused on spatiotemporal variations in the macroinvertebrate communities from lentic habitats.

PhD Student Zeynep Ersoy. Biotic and environmental factors shaping size distributions in freshwater food webs over different spatial scales.

PhD Student Mireia Aguilera. Assessing the effects of anthropogenic pressures on hatchling loggerhead sea turtle in Boa Vista Island, Cape Verde

PhD Student Serena Sgarzi