Roche Diagnostics España organitza el 27/09 un Hackday pels alumnes del grau en Enginyeria Biomèdica

Posted by 22 de August de 2016

 

El Hackday és una competició on estudiants i recent titulats d’estudis relacionats amb enginyeria informática o telecomunicacions treballaran conjuntament per a desenvolupar una solució a un repte relacionat amb la salut. Durant el Hackday Roche es presentarà als estudiants un repte aplicat a laboratoris automatizats per tal d’optimitzar el seu rendiment. Al final de l’esdeveniment els estudiants hauran de presentar les seves propostes i un jurat decidirà l’equip guanyador que rebrà un premi.

L’esdeveniment també serà una oportunitat per a accedir al programa de practiques de Roche. El Roche Graduate Program té una durada de 18 mesos durant els quals els participants treballaran en diferents àrees relaciones amb el desenvolupament de software, coneixeran els diferents rols que participen en el desenvolupament de solucions de software, tindran exposició internacional i col·laboraran amb els Scrum Teams.

Pots trobar informació més detallada al web www.hackdayroche.com

Hackday_lq

Jordi Camprodón està fent una estada de recerca a la Université du Québec

Posted by 22 de August de 2016

Jordi Camprodon

Estada de Jordi Camprodon al Institut de Recerca Forestal de la Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue (UQAT), en el marc del projecte internacional Newforest, d’intercanvi de personal investigador entre el Québec i Catalunya (juny-setembre).

El motiu de l’estada és treballar amb Louis Imbeau, investigador de l’UQAT i codirector de l’Institut de Recerca Forestal, per comprendre els mecanismes que generen i mantenen la biodiversitat en els ecosistemes forestals, per mitjà dels ratpenats com a bioindicadors en diferents estructures del bosc d’edat madura a bosc gestionat intensa. Partim de la hipòtesi que la selecció de l’hàbitat en els ratpenats estan influenciats per la disponibilitat de cavitats, factor que alhora està condicionat per la gestió forestal; en conseqüència, podem utilitzar els ratpenats com un bon bioindicador, i comparar-lo amb altres grups indicadors típics, com els ocells. Un segon objectiu és integrar els coneixements obtinguts sobre els ratpenats en les directrius de gestió forestal en un futur de condicions canviants condicionades per el canvi global.

 

V Sopar Medieval del Monestir de les Avellanes “Tradició i innovació als fogons monacals”

Posted by 12 de July de 2016

sopar-medieval9

El Monestir de les Avellanes va acollir el dilluns 4 de juliol al vespre la cinquena edició del Sopar Medieval. Es tracta d’una activitat que va de la mà de les Jornades d’Història i de la Religiositat que organitza el monestir i té com a objectiu plasmar en una experiència pràctica el tema d’estudi de les jornades que enguany, tracten sobre la cultura i el coneixement als monestirs medievals. La directora científica del sopar és la historiadora Montserrat Coberó.

Pel que fa a la part gastronòmica, des de la cuina del restaurant El Claustre de les Avellanes s’encarreguen de reproduïr les receptes fruit de la recerca històrica per als més de 130 comensals. Es tracta d’un sopar científic i és per això que el que es busca és un viatge a través de la història a partir de la gastronomia. El sopar va tenir lloc al pati del palau de l’abat i va acabar l’espectacle: “Més enllà de l’alquímia” amb Àngels Leiva i el  Concert nocturn “Quartana” Viatge pels cançoners.

Entreu aquí per veure el video. http://www.balaguer.tv/v-sopar-medieval-del-monestir-de-les-avellanes-tradicio-i-innovacio-als-fogons-monacals/

Júlia Casamiquela alumne del Grau de Biologia de la UVic-UCC ha fet un video del seu treball de pràctiques

Posted by 12 de July de 2016

La Júlia Casamiquela alumne del Grau de Biologia de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya ha preparat un video del seu treball de pràctiques.

Aquí teniu l’enllaç. https://www.youtube.com/watch?v=zPDMwZy3MzE

 

Concurs del procés de selecció Serra Húnter Programme

Posted by 12 de July de 2016

El pròxim dilluns 18 de Juliol tindrà lloc la 2ona fase del concurs del procés de selecció Serra Húnter que tenim obert a la Facultat de Ciències i Tecnologia. Com sabeu, la UVic-UCC s’ha acollit a la metodologia Serra Húnter (Serra Húnter Programme, SHP), per a la contractació d’un/a professor/a agregat/ada a temps complet amb el perfil d’Enginyer Industrial, especialitat Mecànica.
La primera fase del procés de selecció va tenir lloc dimecres 15 de juny i va consistir en l’anàlisi i avaluació dels mèrits específics dels candidats/es. La comissió estava formada pels següents membres:
President: Dr. Eugenio Oñate, Catedràtic Universitat Politècnica de Catalunya
Secretari: Dr. Jordi Villà, Vicerector de Recerca i Professorat de la UVic-UCC
Vocal 1: Dr. Joaquim de Ciurana, Catedràtic Universitat de Girona
Vocal 2: Dr. Pere Caminal, Catedràtic Universitat Politècnica de Catalunya
Vocal 3: Dr. Luis Castejón, Catedràtic Universitat de Saragossa
La comissió va seleccionar 3 candidats finalistes per passar a la segona fase del procés. D’aquests candidats, un va demanar retirar la seva candidatura per motius personals.
En la segona fase, la del 18 de juliol, el concurs consisteix en una prova pública i presencial en la qual la comissió escoltarà els candidats i avaluarà la seva idoneïtat per optar al contracte objecte de concurs. Les presentacions dels dos candidats pre-seleccionats tindran lloc a l’aula T112-T113 a les 9:30 i a les 11:30h.
La comissió serà la mateixa que en la primera fase del procés.

El mateix dilluns a la tarda tindrà lloc la comissió de selecció UVic que decidirà el PDI Enginyer Industrial, especialitat Mecànica, que s’incorporarà a la UVic el proper curs, a partir de la resolució que hagi emès el tribunal SH del matí.

Quina recerca fan els estudiants de la Facultat de Ciències i Tecnologia?

Posted by 12 de July de 2016

El professor Juan Bertrán ens explica que els membres del consell consultiu de recerca de la Universitat de Ciències i Tecnologia organitzen un acte per mostrar la recerca que fan tant el professorat com els estudiants de doctorat vinculats amb la UST.  El protagonisme el tindran els doctorands i doctorandes que en un espai de 3 minuts ens presentaran el títol del seu projecte de tesis posant-lo en el context de projectes/línies de recerca del professorat. També en aquests 3 minuts hauran de anomenar els objectius principals de les seves tesis i, molt breument, la metodologia de la seva recerca.
L’acte, que va dirigit a tot el personal de la UST i als estudiants tant de grau com de màster i doctorat, tindrà lloc el dia 29 de setembre a les 10:00 a l’aula magna i esperem la participació de més de 25 ponents.

 

10a Edició de les (TLC) Tertúlies de Literatura Científica

Posted by 1 de July de 2016

El projecte Tertúlies de Literatura Científica (TLC) és una proposta d’innovació docent dirigida a estudiants d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i estudiants universitaris, amb la finalitat de promoure que els joves llegeixin llibres de divulgació científica i que a partir de lectures amenes i reflexives s’acostin i coneguin la ciència.

En el projecte de les TLC hi ha dos eixos:

  • Àmbit TLC – Llibres d’assaig i dossiers: Aprendre ciència a l’aula amb la tutorització del professorat de instituts, i amb l’oportunitat de conèixer als escriptors/científics que han escrit l’obra.
  • Àmbit PREMI LLEGIM Ciència – Novel·la científica: Lectura i redacció d’un relat. Treball transversal entre professorat de instituts de ciències i de català, i amb l’oportunitat de conèixer als científics que han escrit l’obra.

Curs 2016/17 (10a Edició de les TLC)

Taula provisional en data de 09/06/2016

A la següent taula es mostra la planificació de les activitats pel proper curs 2016/17:

Curs 2016/17 (10a Edició de les TLC) – Taula

Data – horari – espai
Conferenciant
Llibre – dossier
Activitat
15/09/2016
17.00 – 18.30h
Aula T112,UVic-UCC
Jordi Domènech Seminari: Llegir a les ciències, llegir científicament
06/10/2016
10.30 – 12.00h
Aula Magna,UVic-UCC
Manel Esteller Aposta per la salut Epigenètica – Epigenoma
26/10/2016
10.30 – 12.00h
Aula Magna,UVic-UCC
Elena Sancho Dossier: SISTEMA CRISPR/CAS9 Tecnologia Crispr/Cas9
23/11/2016
Sessió 1: 9.00 – 10.25h
Sessió 2: 10.30 – 12.00h
Aula Magna,UVic-UCC
Juli Peretó Simbiosis: seres que evolucionan juntos Lynn Margulis: La teoria endosimbiòtica
14/12/2016
Sessió 1: 9.00 – 10.25h
Sessió 2: 10.30 – 12.00h
Aula Magna,UVic-UCC
Josep M. Casacuberta El genoma fluid El genoma fluid
20/12/2016
10.30 – 12.00h
Aula Magna,UVic-UCC
David González Jara Bacterias, Bichos Y Otros Amigos Nuestros aliados microscópicos
25/01/2017
10.30-12.00h
Aula Segimon Serrallonga de la UVic-UCC
Jordi Solé i Francesc Sardà Per què la crisi no acabarà mai? Per què la crisi no acabarà mai?
17/02/2017
10.30 – 12.00h
Aula Magna, UVic-UCC
Cristóbal Colón La fageda. Història d’una bogeria La fageda. Història d’una bogeria
23/02/2017
Sessió 1: 9.15-10.30h
Sessió 2: 10.45-12.00h
Aula Magna,UVic-UCC
M. Carme Roca i un científic La ciutat oblidada 5a Edició de Premi Llegim Ciència
Entrega de Premis i breu xerrada de l’escriptora M.Carme Roca i un científic
19/04/2017
10.30 – 12.00h
Aula Magna,UVic-UCC
Salvador Macip Jugar a ser Déus La recerca de la immortalitat: per què envellim i com podem evitar-ho

Aquestes activitats estan finançades per la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT) – Ministero de Economía y Competitividad i també compten amb el patrocini de la Societat Catalana de Biologia (SCB), que hi ha donat suport des de la primera edició. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

tlc


Tríptic de les activitats de les TLC curs 2016/17
Tríptic TLC curs 2016/17 – format PDF

Tríptic part 1

tríptic part 2

5a Edició del Premi Llegim Ciència

Posted by 1 de July de 2016

S’ha decidit que per a la 5a edició del Premi Llegim Ciència es llegirà la novel·la:

Data entrega de premis
Autor/a
Novel·la
Activitat
23 de febrer de 2017
Sessió1: 9.15-10.30h
Sessió2: 10.45-12.00h
M. Carme Roca La ciutat oblidada 5a Edició Premi Llegim Ciència
Entrega de premis i breu xerrada de l’escriptora M.Carme Roca i un científic

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

►ROCA, M.C. La ciutat oblidada. Ed. Columna, 2008.

La novel·la la ciutat oblidada de la reconeguda i escriptora M. Carme Roca s’ha escollit pels següents motius:

  • Es tracta d’una novel.la juvenil ben escrita i el tema és ideal per fer conèixer a la joventut que el dia 26 d’abril de 2016, va fer exactament trenta anys que es va produir l’accident nuclear de Txernòbil (Ucraïna), i per tant durant el primer trimestre del curs 2016/17 serà una època ideal per treballar aquest tema a les aules dels centres de secundària que s’acullin al projecte
  • L’autora M. Carme Roca, per escriure la novel.la la ciutat oblidada, es va referenciar amb les obres literàries de l’escriptora que ha estat guardonada amb el Premi Nobel Literatura 2015, Svetlana Alexiévich.

Es proposarà als estudiants la redacció d’un relat que respongui a una de les dues preguntes de les modalitats que es presenten a continuació.

Modalitat A: resposta a la pregun­ta:
– Escriu un final alternatiu a la novel·la.

Modalitat B: resposta a la pregun­ta:
Ara per ara, gran part de l’energia que consumim prové de les centrals nuclears. Creus que ha de seguir així, o bé hi ha alguna manera d’obtenir l’energia que necessitem, utilitzant altres fonts alternatives?

Es tindran en compte els valors ètics amb els quals es respon a la pregunta i les possibilitats que la resposta es contextualitzi en el medi actual.

Premi Llegim Ciència

Podeu veure el conjunt de propostes per a la 5a Edició, d’entre les quals s’ha escollit la ciutat oblidada a la taula de l’acta de la reunió de les TLC i PLLC del dia 1 de juny de 2016: http://mon.uvic.cat/tlc/files/2013/05/ACTA-reunio-1-juny-reunioTLC-PLLC-proposta-llibres-ok-revisio-final.pdf i algunes opinions i propostes a http://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/opinions/

Díptic 5a edició Premi Llegim Ciència
Díptic Premi Llegim Ciència 16/17

Díptic (part1)

Díptic (part2)