FAQ General
Què és la formació professional en alternança dual?
El conjunt de les accions i iniciatives formatives, a mitges entre el treball i la formació, que tenen per objecte la qualificació dels treballadors en regim d’alternança de l’activitat laboral en una empresa, amb la activitat formativa rebuda en el marc del sistema de formació professional.
En quins països s’aplica aquest model formatiu?
Àustria, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, entre altres.
Quines són les característiques de l’FP dual a alemanya?
La persona interessada s’adreça a l’empresa. Un cop contractada, l’empresa ofereix la formació al treballador/a, que es completa amb la formació d’un centre educatiu associat. Les cambres supervisen aquest procés i validen la formació.
Quines són les característiques de l’FP Suïssa?
El model FP dual és absolutament majoritari, amb un paper rellevant de l’empresa . S’obté un certificat oficial que permet inserir-se al món laboral o seguir estudiant el Batxillerat Professional, per accedir posteriorment a les Escoles Superiors de FP o a les universitats tècniques. La formació és finançada entre la confederació, el govern regional -cantó- i les empreses. Les pràctiques són remunerades i el 80%de l’alumnat que finalitza FP és contractat per la mateixa empresa on va realitzar les pràctiques.
Pot aplicar-se a qualsevol família i especialitat professional?
En principi sí, tot i que hi ha famílies professionals o especialitats que compten amb un major interès per part del sector empresarial per col·laborar amb la FP Dual.
Com està regulada a Catalunya?
RD 1529/2012 de 8 de novembre. Resolució EDU/2085/2020, de 20 d’agost, d’organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial.
Quantes hores setmanals pot representar la formació en el centre més l’activitat en l’empresa?
Com a criteri general, es recomana no sobrepassar les 40 h./setmanals.
FAQ Referent a la incorporació a l’empresa
Quines formes pot prendre l’estada a l’empresa?
Es pot emprar la forma de beca o el contracte en el cas de la formació professional en alternança dual.
Què és la beca de formació?
Una gratificació que rep l’alumne com a compensació a les despeses de transport, manutenció, i en concepte d’ajut als estudis. La beca no comporta relació laboral, únicament es tracta d’un import econòmic que cobreix les despeses de desplaçament, manutenció i formació de l’alumne.
La FP Dual ha de subjectar-se a una determinada modalitat el contracte laboral?
No, si bé es recomana el contracte per a la formació i l’aprenentatge. També pot ser recomanable el contracte laboral a temps parcial vinculat a la formació.
En cas de beca, quin és l’import mínim recomanat de l’aportació empresarial d’ajut a l’estudi?
No pot ser inferior al 60% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) (primera part de l’estada) i el 70% del SMI (segona part de l’estada).
És apte qualsevol modalitat de contracte laboral per fer la formació dual?
Sí, tenint en compte la durada i requisits del contracte.
Té l’empresa obligació de contractar els alumnes un cop finalitzat el seu període formatiu?
No. Encara que sovint, quan necessita personal qualificat i format contracta aquells alumnes que ja coneix, que ja ha format i que ja té en borsa.
FAQ Per a les empreses
L’empresa haurà d’impartir classes teòriques?
No. Si bé té la possibilitat de fer-ho.
Quins beneficis podrà obtenir l’empresa?
Poder intervenir en l’organització del cicle formatiu i en el seguiment i avaluació. Tenir “futurs” treballadors formats en els procediments i segons la cultura d’empresa.
Quines són les funcions del tutor de l’empresa?
Planificar les tasques a realitzar per l’alumnat-aprenent, d’acord amb el pla d’activitats pactat. Fer el seguiment dels aprenentatges i col·laborar amb la persona tutora del centre educatiu en les valoracions corresponents.
Hi ha restriccions a l’horari laboral de l’alumne (torns, nocturn, etc.)?
El temps total en alternança (temps a l’empresa i al centre educatiu) no superarà les 8 hores diàries ni les 40 setmanals. En el cas de beca, les limitacions són les mateixes que les establertes en l’FCT.
Quins són els costos per a l’empresa de la formació dual?
Els associats a l’acolliment de l’alumne en formació. Dependrà de la forma que prengui aquest acolliment: beca formativa o si és contractat laboralment.
L’alumne becari ha d’estar d’alta en la seguretat social?
Sí. Tal com recull el Reial decret 1493/2011, de 24 d’octubre.
Amb els becaris cal observar totes les normes de prevenció de riscos laborals?
Sí. Tal com recull el Reial decret 1493/2011, de 24 d’octubre, tenint en compte que es tracta en aquests aspectes al becari com assimilat a treballador per compte aliena.
Qui imparteix la formació específica en prevenció de riscos?
Abans de començar el període d’alternança, l’alumnat haurà cursat la unitat formativa corresponent a Prevenció de Riscs Laborals (nivell bàsic). L’empresa, en el seu pla d’acollida, oferirà a l’alumnat la informació sobre els riscos i la formació i els mitjans de protecció corresponents al lloc de treball que ocuparan.
Quin és el cost per hora d’un alumne en formació dual amb beca?
Aproximadament entre 4 i 5 €/h. (inclosa remuneració i Seguretat Social).
Quin és el cost per hora d’un alumne en formació dual amb contracte en formació?
Aproximadament entre 6 i 7 €/h. (inclosa remuneració i Seguretat Social), amb bonificació de les cotitzacions a la Seguretat Social segons el nombre de treballadors de l’empresa.
FAQ Alumnes
Quins beneficis implica l’FP dual?
Compaginar la formació al centre i en una empresa del sector amb un contracte o beca.; desenvolupar el potencial professional; aprendre en situacions reals de treball; adquirir experiència professional, i millorar l’ocupabilitat.
L’alumne ha de buscar l’empresa on fer la formació dual?
El centre educatiu quan ofereix la formació professional en modalitat dual ja te empreses col·laboradores, però l’alumnat pot proposar altres empreses que, si és considera adient, s’integrarien en el projecte amb la signatura d’una addenda al corresponent conveni de col·laboració.
Com es seleccionen els alumnes que hi participen?
La comissió de seguiment del conveni consensua els criteris generals per a l’accés de l’alumnat a l’alternança a l’empresa. Aquest criteris contemplen el rendiment acadèmic de l’alumne, el seu currículum, i les necessitats i requeriments de l’empresa.
Si tinc un contracte a temps parcial en una empresa, puc paral·lelament realitzar formació en alternança?
Sí, respectant que les jornades siguin complementàries.
Tenen retenció d’IRPF els alumnes becats?
Depèn de la quantia de la remuneració i la seva situació personal i familiar.
Si un alumne té més de 25 anys pot participar en la formació dual?
Sí. Amb qualsevol tipus de contractació que permeti la seva estada a l’empresa o en la modalitat beca
La formació dual allarga la durada del cicle formatiu?
En relació als cursos acadèmics dependrà de l’organització del cicle formatiu pactada en el conveni de col·laboració, amb cicles formatius de dos cursos i amb casos de cicles formatius de tres cursos acadèmics. En relació a les hores totals del cicle formatiu (hores al centre educatiu + hores a l’empresa), les hores resultants sobrepassaran les 2.000 tenint en compte que cada hora no realitzada al centre (certificada per l’empresa) correspon a dues hores realitzades a l’empresa.
L’alumne ha de rebre formació sobre riscos laborals, prèvia a la seva acollida en l’empresa?
Abans de començar el període d’alternança, l’alumnat haurà cursat la unitat formativa Prevenció de Riscs Laborals (del mòdul de FOL). L’empresa, en el seu pla d’acollida, oferirà a l’alumnat la informació sobre els riscos i la formació i els mitjans de protecció corresponents al lloc de treball que ocuparan.
Seran “mini Jobs”?
No. Els alumnes que realitzin l’alternança mitjançant la modalitat de beca, no deixaran mai de tenir la condició d’alumnes. Des del centre educatiu s’ha de fer un seguiment acurat del seus plans d’activitats.